Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее, защото днешното събитие е доказателство затова, че България и Гърция полагат началото на един геополитическия проект. Това каза премиерът Кирил Петков на посещение днес Гърция, по време на церемония по започване на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

С 20% дял "Булгартрансгаз" е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година. Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Планираният капацитет на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. кубически метра годишно. Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз" с 500 млн. кубически метра годишно. През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени и по-добри условия за българските потребители. Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на "Газпром", подчертава стратегическото значение на инвестицията както за България, така и за Европа като цяло.

"Булгаргаз" избрал най-ниската цена от 7 оферти

"Булгаргаз" избрал най-ниската цена от 7 оферти

При условията на "Газпром" цените биха били непредвидими

Интерконекторът трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Петков се обърна към колегата си Мицотакис с думите, че използва случая да му благодари за ускорената работа по газовия интерконектор Гърция - България.

Единни можем да преодолеем трудностите, създадени от Русия, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. По думите му първа стъпка в тази посока е независимата газова система в Александруполис. Гръцкият премиер бе категоричен, че много скоро руският газ в Европа ще бъде заместен от доставки от други източници.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски също приветстваха старта на ключовия за региона и за Европа проект. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди геополитическото значение на терминала в Александруполис и изтъкна значението на това да има европейска енергийна платформа.