След извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което бяха обсъдени санкции за Русия, се оказва, че Путин все още не е поименно назован в тях. Приетият пакет от санкции уврят около 70% от руската икономика, но пред журналисти премиерът Кирил Петков не пожела да каже кои европейски страни "са спасили" и Путин, и връзката на Русия в системата SWIFT от санкции.

Важното е да говорим в един глас, ЕС и НАТО, подчерта няколко пъти Кирил Петков: "Договорените санкции са на един етап, вчера се съгласихме на едни санкции, разговорите продължават. "България подкрепя всички тези мерки, без слаби или уклончиви мнения. Сред всички останали лидери не е имало глас за меки мерки."

И ЕС удря с мащабни санкции Русия

И ЕС удря с мащабни санкции Русия

Мерките обхващат финансовия, енергийния и транспортния сектор

Петков призна, че всички членове на Европейския съвет са били изненадани - Никой не е вярвал, че чак такава масирана атака ще се случи толкова бързо, толкова масирано и с толкова много жертви. В заседанието се е включил премиерът Зеленски от един бункер - "Този човек може да не е жив след 48 часа", коментира Кирил Петков. "1/3 от украинската армия е вече унищожена. ЕС ще излезе с общи действия, включващи сериозни мерки. Днес продължават разговорите, но със сигурност ще засегнат руската икономика и важни хора, взели решението за инвазията на Русия", увери Петков. "Млади момчета - и от украинска, и от руска страна, в момента умират заради един лидер, който седи от другата страна на масата и взима ужасно грешни решения. Руските войници дори не са знаели, че отиват на боеве - мислели са, че ще участват в учения", допълни Петков.

ЕС не може да стои безучастно и да гледа отстрани какво се случва, уверен е Кирил Петков и открои, че с особена сила това се отнася за България дори и защото ние имаме в Украйна малцинство - "а хората просто умират".

"Невероятно е, че това се случва сега, тази година, в Европа, Руската федерация не може да остане безнаказана с тези си действия. Русия абсолютно не се интересува от това, което Европа прави."

Запитан как би коментирал изказването на военния министър Стефан Янев от вчера, че не бива да се говори за война и че вратата на дипломацията е отворена и от страна на НАТО, но и от страна на Русия, Кирил Петков заяви: "Как така - тук не можем да говорим за баланс на някакви сили, половината територия на Украйна е обстреляна с ракети... Не може един лидер и какво се случва в неговата глава да предопределя какво се случва в цялата държава."

Даниел Митов удивен защо премиерът не е поискал оставката на Стефан Янев

Даниел Митов удивен защо премиерът не е поискал оставката на Стефан Янев

Налагането на санкции е задължителна стъпка не само на Европейския съюз

Премиерът отново подчерта, че кабинетът внимателно следи ситуацията и работи по планове за избягване на икономическите последствия за страната. С гръцкия премиер са потвърдили, че изграждането на газовата връзка като основен приоритет. "Ние трябва да сме готови и за ответни санкции", посочи Кирил Петков. Освен това е добре да се мисли за отвързване на цената на тока в Европа от цената на газа, за да не бъдат засегнати домакинствата, обясни Петков по хипотезата, че Русия може да врътне кранчето за газа за Европа и за нас.

"Не съм сигурен, че Путин си дава сметка, че живеем в един глобален свят, много свързан. На този етап Путин не е включен в санкциите, но видях, че всички евролидери са изненадани от бързото нахлуване." В този контекст и на въпрос за вида санкциите, Петков коментира и че Русия е мощна и силна икономика, но много лимитирана. "Тя има петрол, газ и оръжие. Прилича на една бензиностанция с ракети."

България подкрепя достатъчно смелите санкции. Няма пряка заплаха за България в момента, няма да има военен конфликт НАТО - Русия, но до броени дни Украйна може да падне, обясни премиерът изводите от срещата в ЕС.