Целият Министерски съвет трябва да признае, че се води война, а не министър-председателят да говори едно, а министърът на отбраната друго. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов пред News.bg за войната в Украйна.

По думите му абсолютно безобразие е министърът на отбраната да се включва към групата на тези, които непрекъснато търсят причини да оправдават действията и агресията на Руската федерация и нейния президент. Аз се учудвам, че министър-председателят все още не е поискал оставката на Стефан Янев, недоумява Митов.

Според него, когато премиерът Кирил Петков казва, че ще бъдем предвидим, лоялен и сигурен партньор на НАТО и ЕС, целият Министерски съвет трябва да действа по същия начин. Даниел Митов вижда тежък разнобой между реториката на министър-председателя и министъра на отбраната. Единият от двамата трябва да си преосмисли позицията в правителството, но кой ще бъде той - ще видим. Премиерът, ако не поиска оставката на военния министър, губи авторитет, по думите на Митов.

Стефан Янев: Нито Путин, нито НАТО затварят вратата на дипломацията

Стефан Янев: Нито Путин, нито НАТО затварят вратата на дипломацията

Не иска да се говори с войнствена реторика

Според зам.-председателя на ГЕРБ налагането на санкции е задължителна стъпка не само на Европейския съюз, а на цялата международна общност. Когато има международно право и то е разписано, всички държави-членки на ООН са се подписали и когато договорите се нарушават грубо, арогантно и агресивно от една от държавите-членки, трябва да следват санкции, обясни Митов.

Той посочи, че санкциите зависят от степента на агресията и провинението. Руската федерация показа с действията си, че международното право не я интересува. Изградената след Втората световна война архитектура за сигурност също не я интересува и руският елит, президентът Владимир Путин и хората около него се ръководят от собствени исторически разбирания за начина, по който трябва да се структурира международната система за сигурност, посочи Митов.

"Оправданията за агресията за Украйна президентът Путин артикулира през някакви криворазбрани прочити на историята. Путин спори с Ленин - в общи линии такава е конструкцията и след като Путин започне да спори с Ленин, накрая печели Сталин. Това е изводът от цялата работа - сталинските методи, с които в момента руската федерация нахлу в съвременна Украйна няма да доведат до нищо добро за международната общност", коментира Митов.

Путин призна Донбаските републики
Обновена

Путин призна Донбаските републики

В обръщение към нацията, излъчено пряко в ефир

Санкциите трябва да са много тежки, видяхме първия пакет, аз се надявам, че ще има втори пакет санкции, в който ще бъдат санкционирани лично Путин, неговото обкръжение, всички руски олигарси и всички хора, които в продължение на години в Русия се възползват от богатствата на тази държава и през корупционни механизми са си изпонакупили какви ли не имоти в западните държави - дали ще е на Лазурния бряг, дали ще е на езерото Комо, няма никакво значение. На всички тези трябва да им бъде отказан достъп до тези имоти и да им бъдат замразени и арестувани активите в западните банки. Руската федерация трябва да плати тежка цена, като естествено, според Митов, е и важно да бъде изключена от системата за международно изплащане. Има още време да се обсъжда една такава стъпка, уточни той.

"Войната е факт и всички, които се надяваха, че напрежението може да спадне по дипломатически път, всички, които се опитваха да омиротворяват агресора, се убедиха, че след като актиката не е сработила при Хитлер през 1938 година, не сработи и сега. Автократът ще направи това, което си е наумил да направи", посочи Митов.

Той добави, че проявата на дипломатичност, ходенето на крака, умоляването да не проявява агресия, автократът приема за слабост. Единственият начин да бъде спрян такъв човек е през сила, демонстрация на решителност и сила. За съжаление обаче ние не видяхме това и западната дипломация избра друг път и повтори грешката от 30-те години на миналия век, каза Даниел Митов.

Украйна призовава международната общност да действа незабавно

Украйна призовава международната общност да действа незабавно

Целта на руската настъпателна военна операция е да унищожи украинската държава

Според него цената за войната в Украйна трябва да я плати Руската федерация. Руската федерация е агресорът и тя трябва да плати цената за войната, но реално цената ще я плащаме всички, особено когато някои, някоя голяма и богата държава като Русия си позволи да действа агресивно и безпардонно, цената я плаща целия свят - през цените на енергоносителите, през ръста на инфлацията, през прекъсванията на веригите за доставките и през нарушения търговски обмен. Всички плащаме цената и пред държавите стои изборът за това на каква основа да базират решенията и реакциите си - дали на ценностна основа, дали са готови да бранят ценностни и разбирания за това как трябва да бъде подреден светът и техните собствени общества и дали ще продължат да са им по-важни някакви корпоративно-търговски взаимоотношения, каза още Митов.