"Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви началото на нова вълна от агресия срещу Украйна." Това заяви в прессъобщение посолството на Украйна в България.

В позицията на посолството се казва, че целта на руската настъпателна военна операция е да унищожи украинската държава и да завземе украинска територия със сила като установи окупационен контрол.

Руските сили атакуват не само военни цели, но и мирни градове в Крим, Донбас и други части на страната.

Зеленски обяви военно положение за цяла Украйна

Зеленски обяви военно положение за цяла Украйна

Разговарял е с Джо Байдън…

От посолството определят това като акт на война, атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, грубо нарушение на Устава на ООН и основните норми и принципи на международното право.

Украйна е готова да защити суверенитета си и националната си сигурност.

Украйна призовава международната общност да действа незабавно. Само обединени и решителни стъпки могат да спрат агресията на Владимир Путин срещу Украйна, съобщават от посолството.

Нашите партньори трябва незабавно да активират пакет от нови санкции срещу Русия. Ние също така призоваваме приятелските столици да продължат да укрепват отбранителните способности на нашата държава чрез предоставяне на оръжия и военна техника.

От нашия общ отговор сега зависи не само живота и сигурността на украинските граждани, но и от сигурността на гражданите на цялата Европа и бъдещето на световния ред, се казва още в прессъобщението на украинското посолство у нас.

Путин официално започна война срещу Украйна
Обновена

Путин официално започна война срещу Украйна

Очевидци съобщават за взривове в украински градове…