Не е нужно да се създава храна за клюки. Така бившият служебен земеделски министър Кирил Вътев коментира пред bTV освобождаването му от служебното правителство на Димитър Главчев.

Той обясни, че не е останал като наследство в служебното правителство, а е бил поканен от служебният премиер Димитър Главчев. "Той ми каза, че ще бъда употребен политически, а аз не гледам на това, тъй като исках да продължа законопроектите, които са фундаментални за българското земеделие. Тези законопроекти ще продължат, но дали Народното събрание ще ги гласува!?", не е сигурен Вътев.

Иначе оставката му е била поискана съвсем последователно и закономерно. "Господин Главчев ми се обади и ми каза, че не може да се случи това, което аз искам", каза Кирил Вътев.

Кирил Вътев уговорил с Главчев уволнението си от МЗХ предварително

Кирил Вътев уговорил с Главчев уволнението си от МЗХ предварително

Ако не се получи едно условие

По думите му много хора злоупотребили с неговото доверие. "Моля ви да затворим темата, защото не е интересна на никого, а на мен ми е досадна", призова Кирил Вътев.

Той уточни, че е в прекрасни отношения с новия земеделски министър Георги Тахов.

Кирил Вътев обаче заяви, че няма да се върне повече в политиката. Аргументът - това, което се случва в родната политика с партийната вярност, не му харесва.

За ситуацията в българското земеделие Вътев посочи, че България внася най-много мляко от Унгария. В България насилствената национализация на земеделието доведе до голямо откъсване на хората от земята, изтъкна Кирил Вътев.

Димитър Главчев сменя и земеделския министър

Димитър Главчев сменя и земеделския министър

Иска Георги Тахов да замести Кирил Вътев, който бил отговорен за недоволството на земеделците

"Трябва да се бие камбаната, да се бие тревога и да се покаже, че не може да разчитаме повече на внос", призова Вътев. Той призова политиците, които се борят за гласове на изборите, да осъзнаят къде се намира държавата и в какво състояние се намира българското земеделие.

Той смята, че е имало политическа намеса в протестите на родните земеделски производители. Целта - да се създаде нестабилност и напрежение в правителството. Градивните два протеста приключиха със споразумения. Прекалено амбициозната "Зелена сделка" създаде проблем в цяла Европа и целия аграрен сектор, каза още Кирил Вътев.

Той добави, че българското земеделие ще страда, докато политиците не осъзнаят, че има риск от глад.