Утре в 11.00 часа земеделци излизат на протест пред Министерския съвет (МС).

Това стана ясно от пресконференция на част от браншовите организации в земеделието, които искат оставката на аграрния министър Кирил Вътев. Те се заканиха, че протестът няма да е мирен и предварително се извиниха на българските граждани за неудобството, което ще им създадат.

Земеделците не прогнозираха какво ще се случи утре пред МС.

Те обявиха, че не приемат подхода на Вътев да обявява за нелегитимни по-голяма част от организациите в бранша. Освен това са сформирали Инициативен комитет за спасяване на българското земеделие. Според тях Кирил Вътев легитимирал няколко послушни организации, които можело да бъдат лъгани и да бъдат умишлено противопоставяни на останалите. Те искат оставката му, защото за 9 месеца не успял да прокара нито една идея или политика. Земеделците са недоволни от средствата за сектора за 2024 година. Осигурените едва 150 милиона лева за секторите плодове, зеленчуци и животновъдство били крайно недостатъчни. Те искат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта.

Венцислав Върбанов каза, че те не са допуснати на преговорите под предлог, че не са истински и удобни. Свидетели сме на безпрецедентен случай министър да разделя сектора по такъв начин, коментира той. 300 000 са селскостопанските производители в техните организации, както и производителите на 80% от млякото и 30% от зърното в страната. Нашите асоциации са над 20 години в тази сфера, обясни бившият земеделски министър. 

Организациите искат двойно увеличение на тъй. нар. "украинската помощ". Настояват още да се премахне данъкът върху субсидиите за 2024 година. Земеделците искат премиерът Николай Денков да излъчи консенсусна личност, която да представи промяна в Стрегическия план. Властта също така да излезе с национална позиция за промяна в Зелената сделка. Освен това те настояват да се промени определението за активен фермер.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, отрече, че организациите не искат диалог. Той представи папка с едностранната кореспонденция с МЗХ.  Имаме последователни искания, които целят да запазят българското животновъдство и земеделие, подчерта Зоров. Защитаваме нашите интереси и няма да се преклонна пред никого, категоричен бе той и обвини властта в липса на държавност. Не сме съгласни със 150 милиона лева за чувствителните сектори, подчерта Зоров. Искаме конкурентна среда, настоя той. Искаме политики и прогнозируемост , допълни Зоров.

Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди", бе категоричен: "Ние сме легитимни". И той представи папката с предложенията до земеделското министерство. Над 40 са техните предложенията за Стратегическия план. Ние сме заедно, колкото и да се опитва да ни разделя министър Вътев, отчете Синапов. Министърът излъгал земеделците и затова му искат оставката. Той отправи послание към политиците-да намерят точния човек, който ще ги изведе от кризата. Утре пред МС в 11.00 часа те започват национален протест. Този протест няма да бъде мирен, закани се Синапов.

Оформено е споразумението между властта и земеделците

Оформено е споразумението между властта и земеделците

Каквото сме се разбрали в петък, днес беше оформено окончателно. По същество нови неща няма, заяви земеделският министър

Припомняме, че през делничните дни на миналата седмица селскостопански производители блокираха пътища на много места в страната. В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя. В събота и неделя земеделци производители затвориха за два часа пътя за граничния пункт "Илинден - Ексохи" край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците обявиха, че чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта. от Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на селскостопански производители.

БТА информира, че земеделци от неучастващи в преговорите с властта организации блокират с тежка техника и бали слама от 10 ч. днес главния път между Русе и Велико Търново край село Поликраище. Протестиращите са излели цистерни с мляко. Организаторите на протеста предвиждат пътят да остане затворен до 14 часа.

Снимка 653057

Източник: БГНЕС

Не знаем какво споразумение ще се подписва днес с част от земеделските организации, научаваме за това от новините, каза Цанко Цанев, представител на Българската агрохранителна камара, на Асоциацията на земеделските производители в България и на Говедовъдния съюз.

Организаторите на протеста уточняват, че утре тяхното недоволство ще се пренесе в София, заедно с тежка земеделска техника.

Снимка 653059

Източник: БГНЕС

Движението в района на Поликраище се осъществява по обходни маршрути.

БНТ съобщава, че с трактори, тежка техника и пръснати на пътя плодове земеделци са блокирали и пътя Кюстендил - Гюешево.

Нова телевизия съобщи, че освен "Гюешево", е блокиран и граничен пункт "Кулата". Зърнопроизводителите от Свищовско са затворили днес и пътя между Плевен и София.