Каквото сме се разбрали в петък, днес беше оформено окончателно, с юристи, за да има приличен вид. По същество нови неща няма.

Това заяви в неделя министърът на земеделието Кирил Вътев след срещата в Министерството на земеделието за уточняване на финалните текстове от споразумението с представители на земеделския сектор, съобщава БТА. 

"Утре в 12:00 часа ще дойдат тези, които протестират - представители на две организации. Ще се срещнем и с тях", каза министър Вътев.

Финализирането на споразумението ще го научите утре, евентуално след обяд, защото в късния следобед очакваме покана от министър-председателя, коментира председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов.

В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя.

Припомняме, че в събота и неделя земеделски производители блокираха за два часа пътя за граничния пункт "Илинден - Ексохи" край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците обявиха, че чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта. 

Земеделците чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта

Земеделците чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта

Две организации блокираха ГКПП Илинден

По-рано днес от Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на земеделски производители.

Председателят Костадинов потвърди пред журналисти, че с подписването на споразумението утре, организациите към БАК спират протестните действия, но остават в протестна готовност. Той посочи, че машините са прибрани още в петък.

Разцепление в Българската аграрна камара няма. Това уверяват от браншовата организация.

Те подчертават, че остават единни и ще отстояват исканията на своите членове, зад които стоят над 10 000 земеделски производители.

Земеделците не отстъпват от червените линии пред властта

Земеделците не отстъпват от червените линии пред властта

Дали ще се стигне до разбирателство с властта, не можело да се каже