Тук отговорността е персонална, по-самотно е, разбира се, защото в парламента има парламентарна група, журналисти, публика, пряк досег. Тук е по-различно заради голямата администрация, има над 5 хил. служители, коментира пред БТВ Данаил Кирилов, работата си като правосъден министър.

Относно предложението на ГЕРБ субсидията за партиите да падне на 1 лев, той обясни, че това не е първо предложение, а назад във времето са припознали волята на избирателите с референдума. Ние се колебаехме между нула и единица, но на рефенрендума е казано 1 лев. Щом това е подкрепено от избирателите, ние това искаме.

Правосъдният министър се надява на подкрепа за сегашното предложение, да се възобнови дебатът как се финансират партиите и дали държавата продължава да има ангажимент за финансиране на политическа дейност и демокрация или всяка партия се спасява по единично.

Герджиков и Близнашки: Популистки ход е намаляването на партийните субсидии

Герджиков и Близнашки: Популистки ход е намаляването на партийните субсидии

Двамата бивши служебни премиери не одобряват рязкото намаляване

Според Кирилова, кандидатът за главен прокурор не може да има политически привкус и той няма да прави свое предложение, но ще следи внимателно, така че процедурата да не се изкриви. Той обясни и че научава от медиите относно предложение на ГЕРБ за Емил Радев за поста, не е имал възможност от него или от колеги да чуе такава кандидатура и не му е известно.

"Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Освен това една подобна кандидатура веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатурата на управляващото мнозинство".

Кирилов обясни, че е малък за да оценява инициативи на президент и премиер. Всяка една от институциите трябва да прояви сдържаност, за да не остане съмнение, че някой се опитва да зарази процедурата. Той е обсъдил с президента, че съдебната система трябва да се търси максимална подкрепа и се надява кръглите маси да са с цел прозрачност, не знае защо се търси под вола теле.

Президентът иска ясни критерии за избор на главен прокурор

Президентът иска ясни критерии за избор на главен прокурор

Това са и обществените очаквания

Относно предложението на Лозан Панов за намаляване на правомощията на главния прокурор и за намаляване на политическата квота във ВСС, Кирилов обясни, че вече има решение на Конституционния съд. Той призовава за нормалност, защото всяка тема в съдебната власт ще се ескалира безпричинно тази седмица.

За надвзетите през последните няколко години партийни субсидии и исканата от БСП оставка на финансовия министър Владислав Горанов, Кирилов не вижда с какво е сгрешил Горанов.

"Каузата за отпадане на мониторинговия доклад за България не е само моя кауза, а на цялата държава. Тази кауза беше възприета от всички евродепутати в досегашния европарламент, включително беше подкрепена и от настоящия вицепрезидент, когато беше евродепутат. С оглед времето, което изпълнявам длъжността министър на правосъдието, залагам себе си за постигането на тази цел и смятам, че няма друг начин да заявя, че ще работя добросъвестно за постигането на тази цел, освен да заявя, че ако мониторинга не отпадне, аз бих си подал оставката", коментира Данаил Кирилов.

Данаил Кирилов подава оставка, ако тази ЕК не свали мониторинга

Данаил Кирилов подава оставка, ако тази ЕК не свали мониторинга

Той е доволен от изтеглянето на датата за избор на нов главен прокурор