Правосъдният министър Данаил Кирилов очаква президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за мерките и действията по време на извънредно положение.

В сутрешния блок на Нова телевизия Кирилов изрази мнението си, че целта на президентството, ако наложи вето е много конюнктурна - да се валидира една противна теза.

"Политиката, подходът и методът за боравене с конституционния инструмент вето е предизвестен. Той загуби правния и политическия си смисъл", посочи правосъдният министър.

На Кирилов му е трудно да прогнозира какво ще измислят от президентството, но е сигурен, че опитват да формулират контратеза и да се стигне до вето.

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение
Обновена

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

Това обяви той в Президенството

По отношение на съмненията около системата за случайно разпределение на дела, Кирилов поясни, че към момента има доклад, който прави заключение на база проведени тестове. С тях се установяват рискове на множество от критериите, които подлежат на оценка.

Според него със съмненията около системата за разпределение на дела някой е искал да покаже нещо пред някого.

Във връзка със хигиенната обстановка в затворите, Данаил Кирилов посочи, че в момента хигиената в затворите е на най-високо ниво, като покриват всички критерии и изисквания. Не се тестват затворниците за коронавирус, а когато настъпи риск и необходимост затворникът се извежда до посоченото лечебно заведение, каза още Кирилов.

В затворите у нас не се спазвала нито дистанция, нито хигиена срещу COVID-19

В затворите у нас не се спазвала нито дистанция, нито хигиена срещу COVID-19

Предложено е да се освобождават временно затворници с нисък риск от заразяване