"Имам бележки към министъра на правосъдието, въпреки това смятам, че той постъпи правилно, защото номинацията на друга кандидатура за главен прокурор би означавало, от една страна, необоснована намеса в съдебната власт. От друга страна, би означавало той да остави впечатление в публиката, че той разчита на сблъсък между съди и прокурори."

Това заяви председателят на АБВ Румен Петков относно възможността на министъра на правосъдието да номинира кандидат за главен прокурор, от която самият той не се възползва в последния ден за номинации.

По думите му да избираш от един кандидат е конфузно, но проблемът според него е от преди няколко години когато са направени промени в закона за съдебната власт.

Той поясни, че тогава Висшия съдебен съвет е бил разделен на две квоти и цялата кадрова политика за съответния сектор - съдии и прокурори, останала в съответната квота. Тогава било заложена такава възможност.

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор
Обновена

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов не издигна кандидат, за да не разделя двете колегии на съвета

"Още тогава предупредихме, че може да се стигне до ненужно напрежение. В момента няма напрежение в самата прокурорска колегия. То се инспирира отвън", подчерта лидерът на АБВ.

Според него има 10 души, които живеят от това да плюят по главния прокурор.

"Визирам например Христо Иванов. Аз мисля, че докато не стане той главен прокурор няма да има някой, който на него да му хареса", изтъкна Петков.

Иван Гешев усеща подкрепата на професионалната общност

Иван Гешев усеща подкрепата на професионалната общност

Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение

Той е категоричен, че това "безразборно плюене и катерене по гърба на съдебната система не носи нищо добро на обществото".

На въпрос дали европейският главен прокурор като концепция може да спомогне за оптимизиране на процесите у нас, Петков посочи, че трябва да решаваме проблемите си на наша територия.

"Ако нямаме собствена воля и решимост да се борим с престъпността и корупцията, няма как да ни помогнат отвън", допълни той.

Гешев се кандидатира, за да не отиде на вятъра трудът на колегите му
Обновена

Гешев се кандидатира, за да не отиде на вятъра трудът на колегите му

Очаква срещу себе си клуб по интереси от олигарсите на прехода