Единственият засега номиниран за поста на главен прокурор Иван Гешев усеща подкрепата от страна на професионалната общност. Това е доверие, което той е длъжен да оправдае.

"Бях подкрепен от професионалната общност, не толкова от прокурорската колегия, а от прокурорската общност", посочи Иван Гешев пред журналисти, когато даде извънреден брифинг за разбитата група трафиканти от Видин. Брифингът за самата група беше изключително кратък, а по темата зам.-главният прокурор обяви и малко по-късно друг, вече специализиран брифинг. Въпреки това неохотно Гешев коментира и номинацията си за главен прокурор, както и протеста, който се състоя пред ВСС миналата седмица.

Като всички български граждани имаме права и едно от тях е свободното изразяване на мнение, каза Гешев по отношение на протестите, организирани от "Демократична България" срещу неговата кандидатура.Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение, допълни той. Според Гешев е важно да казваш истината и да правиш, "каквото трябва, пък да става, каквото ще..."

Бойко Атанасов вярва, че изборът на нов главен прокурор не е предизвестен

Бойко Атанасов вярва, че изборът на нов главен прокурор не е предизвестен

Съдебната реформа трябва да започне

Доста дълго коментирах и доста подробно, казах какво ще стане и защо ще стане, обясни Иван Гешев във връзка критиките по отношение на процедурата по избор на главен прокурор. Още преди няколко месеца той заяви, че очаква кална и пълна с компромати битка, макар че тогава заявяваше категорично, че няма да се кандидатира за главен прокурор.  Сега в момента имам работа и нямам време да се занимавам с тези неща, добави Гешев в отказа си да коментира. Омръзна ми да повтарям, категоричен беше той.

На въпрос защо смята, че е единственият номиниран, Иван Гешев припомни, че и друг главен прокурор е бил номиниран от 17 души, но такива реакции е нямало. Това е главния прокурор Борис Велчев."Той беше успешен главен прокурор, поне за мен", сподели още претендентът за главен прокурор.

Припомняме, процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и трябва да завърши на 24 октомври.

Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.

Бойко Атанасов вярва, че изборът на нов главен прокурор не е предизвестен

Бойко Атанасов вярва, че изборът на нов главен прокурор не е предизвестен

Съдебната реформа трябва да започне

Иван Гешев преди да стане зам.-главен прокурор стана известна фигура като ръководител на спецпрокуратурата и покрай делата за фалита на КТБ и срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Лично той участва в ареста на Иванчева, който продължи над 8 часа.

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев" на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВСС

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВСС

Кандидатурата на Иван Гешев е равносилна на тази на Пеевски за ДАНС