"България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се по повод 70-ата годишнина от установяването на дипломатически ни отношения през настоящата година да постигнем значими резултати в практическото сътрудничество и да издигнем отношенията ни на ново, по-високо ниво", коментира премиерът Бойко Борисов пред Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република (КНР).

"Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове", заяви Ли Хунджон, който предаде Борисов поздрави от президента на КНР Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.

Премиерът приветства доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така на парламентарно и регионално ниво. В разговора премиерът Борисов изтъкна, че страната ни подкрепя инициативите "17+1" и "Един пояс, един път".

"Желаем те да доведат до практически резултати чрез изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции", обясни той и добави, че подходящите за целта форми са концесиите, публично-частното партньорство, създаването на смесени проектни компании.

"Китайските компании могат да инвестират още в създаване в България на предприятия със съвременни технологии, производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на "зелената" икономика", коментира Борисов и обобщи, че България предлага изключителни възможности за инвестиции.

"Не на последно място разчитаме на по-нататъшна подкрепа от страна на нашите китайски приятели за увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България, както и за засилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите между младите хора", допълва премиерът.

Радев иска сериозна организация за туристическо сътрудничеството с Китай

Радев иска сериозна организация за туристическо сътрудничеството с Китай

Българското Министерство на туризма трябва да бъде по-активно