Много хора идват в Европа и заради създадената грешна илюзия, че всички могат да дойдат на европейския континент. Огромна вина за тази илюзия има "класната ръководителка от Германия" (бел. ред. явно визирайки германския канцлер Ангела Меркел). Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. По мнението му много хора виждат шанс да бъдат европейци. Създателят на тази илюзия си има име, посочи Джамбазки, отново без да конкретизира.

Той е категоричен, че трябва да се грижим за нашата си държава, за нашата къща. Например към разпада на Либия, по думите му, ние нямаме отношение. Либия бе бомбардирана от френски и италиански самолети. Резултатът от тази бомбардировка бе свалянето на режима на Кадафи, който безспорно бе диктаторски и светски, държащ реда в тази част на света, за да се отвори тази врата, която залива в момента Сицилия, коментира Джамбазки.

Припомняме, че хиляди мигранти от Либия и Африка пристигат в Сицилия. Много от тях намират смъртта си при опита да прекосят Средиземно море.

Според Джамбазки хората, които се намират по бежанските лагери, трябва да се върнат в родините си. Той смята още, че системата за квотно разпределение е грешна. Например пристигащите в Сицилия не са дошли от Афганистан, за да кажат, че бягат от война. Евродепутатът е категоричен, че не в цяла Северна Африка има война. Хората в Сицилия идват от Северна Африка, от „Черна” Африка, коментира той. Ангел Джамбазки обясни, че тези мигранти идват в Европа по исторически причини, по политически причини, заради колониалното си минало, заради разпада на тези държави и заради създадената грешна илюзия, че могат да бъдат европейци.

Важно е първо да си опазим дома, да се пази българската държавна граница. Не може едната ръка да каже: „Елате хиляди младежи”, а другата да казва не трябваше да идват 100 000 младежи, защото правят едни работи, които не са много приемливи, отбелязва евродепутатът.

Радикалите в Близкия Изток са част от провалената интеграция в Западна Европа. Тези хора обаче някога ще се върнат в Западна Европа, предупреди Ангел Джамбазки.

Извършихме най-бързата реадмисия на мигранти в Европа, хвали се Борисов

Извършихме най-бързата реадмисия на мигранти в Европа, хвали се Борисов

Това заяви пред журналисти премиерът Борисов след извънредно съвещание на кабинета

Относно това, че хванатите на българо-гръцката граница мигранти са били излъгани, че отиват в Македония, Джамбазки отбеляза, че те не искат да идват в България, защото съгласно Дъблинския регламент тук те биват регистрирани. В Македония обаче не ги регистрират. Той смята, че не може да има хора, които са изненадани от това, че нелегални имигранти се опитват да преминат незаконно границата.

От своя страна експертът по сигурността Николай Радулов съзря организираност в това, че сред мигрантите все по-често има жени в напреднала бременност или родили съвсем малки бебета. Той дори подозира, че това може да е подход на „Ислямска държава” да вкара колкото се може повече хора от военните райони в Европа.

Проблемът е в това, че като че ли огромна част от тези хора са млади жени в напреднала бременност. Това изглежда като твърде организирано. Кой е толкова луд, че да забременее във военни действия, когато трябва да мислиш за собствения си живот, за бъдещето си дете, че и да тръгнеш да бягаш през 15 граници. Младите жени в напреднала бременност и хората с малки деца, които често не са техни, изглеждат много организирани, разви тезата си експертът.

Според него е важно да се установи хванатите вчера бежанци откъде точно са влезли. Трябвало да се установи дали са регистрирани в Гърция и дали не са се опитвали да влязат от България в Гърция, а не обратното.

Трафикантите използват трикове и не им пука въобще за човешкия живот, коментира още Николай Радулов.

Той смята, че в районите с конфликти трябва да има мироопазващи сили. Само с бомбардировки и местни сили не може да има ефект. „Ислямска държава” не трябва да бъде изтиквана, а да бъде унищожена. Тя е доста гъвкава. Конфликтът трябва да бъде потушен. „Ислямска държава” инфилтрира хора в Западна Европа. Фронтекс трябва да работи и границата на ЕС трябва да бъде защитена, допълни експертът.

Нидал Алгафари пък обвини корупцията за продължаващото влизане на нелегални имигранти у нас. През турската граница, която уж е най-пазената, продължавал да си влиза поток от мигранти, които се разхождат в центъра на София.

Корупцията е тази, която вкарва имигрантите в България. Не е толкова важно дали има кльон, първо трябва да се справим с корупцията, категоричен е той.

По мнението на Алгафари „Ислямска държава” и бойците й са дошли в Сирия основно от Западна Европа. Те са чужди бойци, наемници от къде ли не, обясни той.

Нигал Алгафари смята, че трябва да се намери начин сирийците, които в момента се намират в бежански лагери по границите с Ливан, Йордания и други държави, да се върнат в родината си.

Относно изразеното мнение на Николай Радулов за организираността при бременните, Алгафари не смята, че може да се говори за такова нещо. Той не смята, че можело да има такава предвидимост. По-скоро според него причината е невежество и необразованост. Освен това предполага, че бременните жени са съпруги на пристигнали по-рано мъже.

Междувременно кореспондентката на Нова телевизия в Благоевградско съобщи, че по границата има засилено военно присъствие. Военните ще обхождат района, ще се стигне до проиграване на различни тактики. Предполага се, че заловените бежанци идват от Идомени.

Групата, която е хваната във влака, вече е върната в Гърция. При тях процедурата е била по-лесна, защото не са хванати на зелена граница, а и са имали гръцки документи. Дори гръцки билет да имаш, това било предпоставка да те върнат там. 

Втората група е минала през зелена граница, което законът наказва по-сериозно и затова са настанени в центъра в Любимец. Ще бъдат подведени под отговорност. Като срещу 17 души са образувани досъдебни производства. Това означава, че те са възрастни, останалите са деца.