"Искрено вярвам, че няма да допуснете във "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД, гр. Сопот (ВМЗ) да кадрува местната структура на БСП, а ще съблюдавате бизнес стратегията да бъде ориентирана съобразно икономическата логика.". Това пише кметът на Сопот Деян Дойнов по повод промените в ръководството на ВМЗ-Сопот.

Писмото е адресирано до премиера Кирил Петков, президента Румен Радев, председателя на парламента Никола Минчев, ръководителите на парламентарно представените групи, както и финансовия министър Асен Василев, икономическия министър Корнелия Нинова, главния прокурор Иван Гешев, областния управител на Пловдив Йордан Иванов, председателя на общинския съвет Нели Пенева. Копие от писмото е насочено и към американския посланик в България Херо Мустафа.

ВМЗ-Сопот умишлено бил поставен на колене

ВМЗ-Сопот умишлено бил поставен на колене

През годините много хора се опитвали да съсипят предприятието

Кметът на Сопот изтъква своето възмущение от официалното съобщение на "Държавна консолидационна компания" (ДКК) за смяна на ръководството, обявено и от министъра на икономиката Корнелия Нинова.

Кметът цитира определението за новите ръководни кадри - че са проверени "професионалисти" - "почтени".

"За най-голямо учудване беше "почтеността" на инж. Камен Шаралиев, който в професионалната му трудова кариера е бил 12 години зам.-кмет на Община Сопот и няколко пъти за кратко изпълняващ длъжността кмет. Същият пряко или косвено е ръководил всички европейски проекти като всеки един от тях е завършил с пагубни последици за Общината (12 млн. нетни задължения, блокирани сметки и възбранени имоти) и са пример за утвърдени корупционни практики

Освободиха ръководството на ВМЗ-Сопот

Освободиха ръководството на ВМЗ-Сопот

Управляващият борд реализирал загуби за над 1 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г.

С оглед предстоящото входиране на жалба до Прокуратурата на Република България по проект "Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на гр. Сопот", финансиран по ОПОС 2007-2013 г., което би било неудобство и за Вас като ръководител на българското правителство, Ви моля за бърза и адекватна намеса, съобразно Вашата компетентност", пишат от община Сопот.

Не познаваме професионализма и почтеността на другите двама членове на борда, но и двата синдиката към ВМЗ изразяват огромно си безпокойство.

По въпроса, че зад гърба на Министъра на икономиката се разпродават обособени части от ВМЗ, предполагам че сме на едно мнение с Вас, че няма как да се проведе съответната процедура без одобрение от ДКК, чийто едноличен собственик на капитала е именно Министерство на икономиката, оспорват мотивите за смяната на ръководството на ВМЗ "Сопот" от общината.

ДКК решена да помогне на ВМЗ-Сопот за прехода към ново управление

ДКК решена да помогне на ВМЗ-Сопот за прехода към ново управление

Съветът на директорите на ДКК се срещна с ръководството на преприятието