Социалният дъмпинг не води до нищо добро. ЕС трябва да разбере, че отворената пропаст между Западна и Източна Европа трябва час по-скоро да бъде запълнена. За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция, посветена на доходите в страните от Западните Балкани.

Целта на форума е приемане на декларация за новите трудови и социални измерения на интеграцията на Западните Балкани и Европейския съюз, която да бъде връчена на министър-председателя Бойко Борисов преди срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.

"Очакваме Западна Европа да погледне с по-ясен и конкретен ангажимент към нас", заяви Пламен Димитров. По думите му, въпреки че страната ни е член на ЕС нетният доход, който получават българите е около 450 евро, толкова е и нетният доход в Сърбия - 456, Черна Гора - 512 евро, Босна и Херцеговина около 440 евро, в Македония - 387 евро, в Косово - 457 евро, Албания около 300 евро, Хърватска - 790 евро и Словения далеч по-висок.

"Целите ни, исканията ни за увеличение на жизнения стандарт са сходни", отбеляза президентът на КНСБ. Той настоя за поемане на ясен ангажимент за възходяща конвергенция на заплатите. По думите му вече и за бизнеса и за е ясно, че социалният дъмпинг не води до нищо добро, напротив води до разрушаване на традиционната политическа система, демографска криза, обезлюдяване.

БСК против прибързани договорености за "социалния дъмпинг" в ЕС

БСК против прибързани договорености за "социалния дъмпинг" в ЕС

Неоправдан риск за допълнително насърчаване на емиграцията на квалифицирана работна сила

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави участниците в конференцията за избраната дата 9-май - Ден на Европа и изтъкна, че преди 50 години е поставено началото на най-демократичния проект в света.

"Много ми се иска по-често да се връщаме към тази декларация и ценностите на ЕС", заяви Захариева. Вицепремиерът отбеляза, че ЕС не е съюз само на фондове, не е съюз само на директиви, а съюз на демократични ценности, на върховенство на правото и съюз, създаден за мир и просперитет на хората. Захариева призна, че в последните години ЕС е позагубил фокус от нашите съседи.

"С нашите приятели от Западните Балкани се срещаме веднъж на 15 години", призна Захариева. По думите й приоритетът Западни Балкани е дългосрочен. Вицепремиерът изрази надежда декларацията да даде един много ясен план в различните области- социална сигурност, заетост, млади хора, работни места, както и ясен времеви хоризонт и ясен ангажимент от страна на европейските държави за финансиране на тези приоритети.

Тя подчерта, че реформите, които се изискват по пътя на членството, не се правят само заради членството, а водят до по-високи доходи. "Ние сме демократични държави само от 27 години. Все още има отворени, дори гранични въпроси", подчерта Захариева. Тя бе категорична, че основният двигател за по-бързото решаване на двустранните отворени въпроси, които съществуват е европейската перспектива.

"Мога да поема ангажимент, че фокуса и подкрепата на България към страните от Западните Балкани няма да приключи само в тези шест месеца", заяви вицепремиерът. Тя заяви, че Хърватското председателство също ще организира среща на високо ниво ЕС - Западни Балкани, така че фокусът да бъде запазен.

Бъдещето на ЕС зависи от способността му да бъде гъвкав
Обновена

Бъдещето на ЕС зависи от способността му да бъде гъвкав

Гражданите искат авторитетна Европа