КНСБ продължава да иска да бъде внесен нов бюджет за 2023 г., независимо отхвърлената декларация на "Продължаваме промяната". Президентът Румен Радев трябва да упражни влияние върху служебния кабинет и той да внесе макар и в рамков вариант бюджет за 2023 г.

За това настоя президентът на синдикалната организация Пламен Димитров на пресконференция на тема "Липса на адекватно финансиране за издръжката на обществения сектор за 2022 - 2023 г.".

Има напрежение, има неяснота, а може би ще има и друго развитие в бюджетните закони, смята Димитров.

Той напомни, че КНСБ са направили три конкретни предложения към депутатите за промени в Закона за продължаване на действието на разпоредбата на Закона за държавния бюджет. Първата е свързана с минималната работна заплата на 850 лв. от 1 януари 2023 г. (700 млн. лв. би струвало повишаването на МРЗ), увеличение на заплатите в обществения сектор и изменение в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за минималния размер на осигурителния доход да бъде равен на минималната работна заплата.

С детски песнички синдикатите посрещнаха депутатите

С детски песнички синдикатите посрещнаха депутатите

КНСБ настоява за внасяне на нов бюджет и увеличение на минималната работна заплата

Разчетите на КНСБ показват, че при увеличение на минималната работна заплата заетостта се увеличава и не намалява. КНСБ нямат притеснения, че ще има нови безработни, ако минималната работна заплата стане 850 лв. от догодина.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева добави, че учителите са разтревожени от това, че поради липсата на яснота от приемането на бюджет за догодина не може да се подпише Колективен трудов договор. КТД на синдиката на учителите изтекъл на 26 ноември, което създава едно голямо социално напрежение в средното образование. По време на всички протестни действия Синдикатът на българските учители бил неизменно на площадите, независимо дали е в областните центрове или други населени места. Те са готови във всяко едно отношение за по-мащабни протестни действия.

Според Такева някой по веригата за удължаването на бюджета за догодина не е свършил достатъчно добре работата си.

Кабинетът пуска бюджет 2023, призова без партийно наддаване

Кабинетът пуска бюджет 2023, призова без партийно наддаване

Донев изрази надежда, че бюджетната процедура няма да се превърне в дълга парламентарна процедура

Тя посочи, че има учители от някои общини в България, които не са получили по-високите си възнаграждения, които са им се полагали от 1 септември.

Янка Такева е притеснена още от липсата на достатъчно средства за 4 500-те образователни институции в средното образование. Издръжката в образователната система винаги е била оставяна на доизживяване и в края на годината учителите се изправят на пръсти, защото не достигат средства за тях, изтъкна тя.

6% от БВП да се отделят за образование, настоява синдикатът

6% от БВП да се отделят за образование, настоява синдикатът

Политиката за изграждане на съвременна физическа среда е трудно работеща според синдикатът

Такева добави, че има и училища, които не са снабдени с достатъчно количество дърва за отопления на класните стаи.

Тя предупреди, че учебните заведения няма да имат средства да си платят битовата издръжка, като са необходими 50 млн. лв. да се обезпечи битовата издръжка на 4 500-те образователни институции в страната, да се обезпечи транспортът на децата, учениците и учителите до училищата. Такева е имала среща с министъра на образованието проф. Сашо Пенов и разчетите на просветното министерство съвпадат с разчетите на Синдиката на българските учители.

Синдикатът на българските учители е готов да излезе на масови протестни действия.