Всяка партия от коалицията ще има вицепремиер, окончателният вариант на коалиционното споразумение ще бъде готов днес. Това каза в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Той уточни, че "току що" са били решени от юристи последните корекции на няколко изречения.

"Обсъдихме няколко последни корекции, едно-две изречения, текстът, окончателният, днес трябва да е довършен." Не е мислено как ще се подпише споразумението - дали ще се подписва по отделно, искаме да го затворим, да има текстове, които да минат през органите на партиите, поясни той. Василев не пожела да каже ще има ли нови агенции в държавата и дали това е отразено в споразумението.

БСП не казва имена на министри, но иска сами да си избират заместниците

БСП не казва имена на министри, но иска сами да си избират заместниците

Първо споразуменията и политиките – после текстове и имена

А на въпроса колко ще са вицепремиерите уточни, че всяка партия ще има вицепремиер, ще има такъв, който ще се занимава с ефективно управление, така те ще са общо пет.

Споразумението вероятно ще е готово преди края на седмицата, а идеята е правителството да се конструира възможно най-бързо, съобщи Асен Василев. От думите му стана ясно още, че партиите са се разбрали всяка от тях да има съветник в министерствата, за да няма монопол.

В коалиционното споразумение е заложен 4-годишен мандат за управление. Споразумението ще бъде публикувано публично.

ПП смятат да занесат споразумението на президента заедно със списъка на правителство, но все още не се знае кога ще се случи това, тъй като Румен Радев следващата седмица е на командировка в Брюксел.

"Демократична България“ очаква три министерски поста

"Демократична България“ очаква три министерски поста

Надеждата им е в петък да стане ясно

Припомняме, тази седмица в последователни два дни се проведоха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии в 47-то Народно събрание. До края на седмицата се очаква да бъде връчен мандата на първата политическа сила и победител на последните избори - "Продължаваме промяната" с лидери Кирил Петков и Асен Василев, които водят преговори за съставяне на коалиционно правителство още от деня след изборите, 14 ноември. Разговори в публичен формат, с излъчване онлайн, бяха проведени в 18 работни групи по основни сектори и политики, като в срещите участваха четвъртата, петата и шестата политически сили в парламента - БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Не бяха поканени за разговори от ГЕРБ/СДС, които са втора по големина парламентарна сила, и третите ДПС, както и най-малката и най-нова парламентарно представена партия "Възраждане".