БСП са получили вече последния вариант на коалиционното споразумение, в него има корекции, днес ще бъде изчетен, коригиран по политики, обсъден и върнат на партньорите от "Продължаваме промяната". Това обясни в кулоарите на парламента лидерът Корнелия Нинова. Тя вече е разговаряла с Кирил Петков след това да проведат среща, за да обсъдят корекциите.

Предложенията за имена на министри на БСП ще бъдат казани, след като бъде финализиран писменият документ на споразуменията. Първо споразуменията и политиките - после текстове и имена, каза Нинова. Тя определи като фалшива новина Министерство на държавното предприятие, което по думите й винаги е било "Министерство на икономиката". БСП обаче не е обсъждало дали да има вицепремиер.

Относно начина на финализиране на коалиционното споразумение Нинова обясни, че е било добре да има лидерска среща, те са поискали такава, за да се обсъдят спорните въпроси, но досега такава не е имало. Нинова очаква всяка една от партиите да подписва поотделно споразумението.

ИТН смята, че е справедливо да имат вицепремиер

ИТН смята, че е справедливо да имат вицепремиер

ДБ вижда утре коалиционно споразумение

Нинова е "за" всеки министър да си избира зам.-министрите, както и съветник и това е отразено в споразумението.

Не е свикан НС на БСП, искаме да проверим изпратените детайли в споразумението и тогава да обясним пред членове всички детайли, поясни още лидерът на БСП. Ще се реши в кой ден да се свика НС на БСП.

Нинова обаче разкри, че в коалиционното споразумение е записано да се строи нова енергийна мощност. По време на експертните срещи имаше сблъсък на мнения и дори искане да не се развива изобщо ядрена енергетика в България, обясни Нинова, но в крайна сметка било записано, без да е червена линия и единодушно, че се застава зад изграждането на нова ядрена мощност - дали Белене или в Козлодуй - ще се реши след анализ кой от двата проекта е по-изгоден за българския национален интерес.

ДБ с трима министри, Борислав Сандов - вицепремиер по съвместителство

ДБ с трима министри, Борислав Сандов - вицепремиер по съвместителство

Не Зелено движение е виновно, че споразумението не е подписано

Останал нерешен въпросът за зелен сертификат. Той бе отложен за втора среща след обсъждане по групите, добави още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП не одобрява старта на 47-то НС - с лични нападки, обиди, процедурни хватки. Надяваме се духът да е съвсем друг, да се занимаваме с цената на тока, с младите, животът отново продължава да тече по друг начин от това, което правим тук. Разочароващо е първото редовно заседание на Народното събрание да започне в този дух, категорична бе тя.