БСП е влизала и излизала от властта, но сега влиза в нея напълно заслужено. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред БНТ.

Най-важната задача на новата коалиция е да се смени моделът на управление на България и страната да тръгне по нов път. Успехът на новото правителство зависи как четирите партии ще се сработят в парламента и в правителството. Когато има национална цел и нашите играчи са обединени като националния отбор през 1994 г., имат шанс за успехи, но ако коалицията се подаде на външен натиск, тогава ще има проблеми, предупреди Гешев.

Той отбеляза, че ако се изпълняват целите в коалиционното споразумение няма да има проблеми. Гечев призова да не се разглежда правителството като баница, която се раздава тук и там. Така е преценил кандидатът за премиер, така е структурирал правителството. Разликата в структурата на МС са две министерства и няма кой знае какви изненади, обясни той.

БСП даде съгласие за подписване на коалиционното споразумение

БСП даде съгласие за подписване на коалиционното споразумение

Това стана единодушно със 138 гласа "за"

Гечев не би казал, че в БСП са трудните министерства, а останалите трудни министерства са Министерство на здравеопазването и Министерство на икономиката. Отговорността на "Продължаваме промяната" и на цялото правителство. Трябва да спре деленето на правителството на наши и на ваши и трябва да се радваме, ако нещата вървят, подчерта Румен Гечев.

Тежка отстъпва на левицата няма, а искат запазване на ядрената енергетика. Ние сме направили временен компромис, но ние ще продължим да настояваме за ядрената енергетика, подчерта Гечев. Има всички шансове и БСП ще направят всичко възможно да се довърши АЕЦ "Белене".

Според него не е нужно министърът на селското стопанство на България да е бил овчар, а трябва внимателно да подбира кадрите си и да взима решенията. Той е на мнение, че лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова ще е от полза като министър на икономиката и индустрията за новото правителство.

Разнобой относно бъдещето на Нинова преди пленума на БСП

Разнобой относно бъдещето на Нинова преди пленума на БСП

Напълно нормално е лидер на партия да бъде премиер

За влизането на България в Еврозоната, Гечев уточни, че датата за влизане в клуба на богатите трябва да бъде предшествана една година преди това от БНБ и Министерство на финансите, които да представят анализ какъв ще бъде ефектът върху икономиката и доходите на хората. България ще се присъедини към Еврозоната само, ако стане по действащия курс 1.995838 - да няма опасност от спестяванията на гражданите и фирмите. Ако анализите показват, че към 2023 г. България може да се присъедини към Еврозоната, тогава няма проблем, но други държави отлагат и отказват да влязат в клуба на богатите.