Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента утре, 13 декември 2021 г. от 13.00 часа.

Извънредното заседание е с три точки дневен ред - избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

Разпореждането на председателя на парламента е на основание чл. 78, т. 2 от Конституцията на Република България и чл. 40, ал. 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

По-рано в деловодството на парламента е било внесено искане от народни представители за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 13 декември. Подписите започнаха да се събират още в петък от депутатите от "Продължаваме промяната" и още преди да стане ясно окончателното решение на БСП за подкрепа на коалиционното споразумение.

ПП се разбърза с гласуването на кабинета и без връчен мандат

ПП се разбърза с гласуването на кабинета и без връчен мандат

Събира подписи да гласуват кабинета в понеделник

По време на НС на БСП пък държавният глава Румен Радев обяви, че ще връчи мандата на ПП в събота - което и стана вчера, а номиниранията за министър-председател на коалицията Кирил Петков върна на президента на същата церемония мандата изпълнен.

Часове по-късно бяха представени и министрите.

Петков няма да губи нито минута, ще следи делата, призовава да ги следим и ние

Петков няма да губи нито минута, ще следи делата, призовава да ги следим и ние

Обещава хората да продължат да го виждат всяка сутрин, вървейки по софийските улици

Решението за свикване на извънредно заседание идва само час след изнесените от прокуратурата обвинения за оказван натиск от страна на структури и хора на пряко подчинение на вътрешния министър Бойко Рашков, който е номиниран за такъв и в редовното правителство на "Продължаваме промяната". Самият Рашков предупреди, че прокуратурата пази ексуправляващите и по други разследвания, а не само по аферата АМ "Хемус".

ГЕРБ няма да разговарят с ПП, докато Рашков е министър

ГЕРБ няма да разговарят с ПП, докато Рашков е министър

Рашков е проблем повече за управляващите, отколкото за опозицията