"Няма да губим нито минута. Знаем, че проблемите са много остри, те са във всички сфери и оттук нататък смисълът като служители на народа ще го върнем точно по този начин".

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред журналисти в президентството, след като получи мандата и го върна на държавния глава Румен Радев изпълнен със структура на Министерски съвет.

Той обясни, че единствената причина да тръгне по този път е, че България има остра нужда от промяна. Това, което ще направи е да вкараме абсолютно всички си усилия, ще съберем най-добрите хора в регулаторите, които досега не са работили, ще се надяваме да бъдем със стъпки напред в съдебната реформа. Кирил Петков се надява българите, които са възложили огромно очакване в ПП ще бъдат доволни от тяхната работа.

Петков увери, че още от днес коалицията ще работи със същия интензитет като служебното правителство - няма събота, няма неделя.

Няма да има нито един лев, който ние ще следим да бъде изхарчен по грешен начин и ако някои си позволи да го изхарчи по грешния начин, ние ще се опитаме да го заловим.

Съдебната реформа на ПП - първо с наличните инструменти

Съдебната реформа на ПП - първо с наличните инструменти

Конституционните промени са по-дългосрочна задача, но избирателите нямат търпение

Петков разкри още два от министерските постове - Теодора Генчовска е кандидатът на ПП за нов министър на външните работи, а Атанас Атанасов ще е министър на културата. "Атанас Атанасов е един млад човек, който лично мен много ме впечатли, защото сам беше възстановил едно читалище в едно село близо до Пловдив и сам беше докарал световни звезди от неговите лични познати да направят едно от най-хубавите събития в това село, в което лично аз съм участвал", аргументира се Петков.

Той увери, че ще бъде даден нов тласък на българската култура и Петков се надява, че всички от сферата ще го подкрепят. Това един млад човек, който има визия за България и иска страната да стане една от културните дестинации на Европа, подчерта Кирил Петков.

Петков уточни, че едно от най-важните неща на новото правителство ще е да овладее цената на тока. По никакъв начин не трябва да дадем възможност цените на тока да се увеличават за битовите потребители. Втората стъпка ще е овладяване на ковид кризата. Не може всеки нов вариант на коронавируса, да предизвиква нова вълна и икономиката да бъде затваряна. Оттам нататък през убеждения, но никакъв начин насилствено, ще се опитаме да привлечен най-големите експерти в областта и да информираме гражданите защо ваксинацията е нещо много важно, обясни Петков.

Кирил Петков бе категоричен, че всеки един министър, щом като се закълне в НС, ще отговаря лично към него и МС. Той се надява, че с президента Румен Радев ще имат конструктивен диалог, а двете институции на Министерски съвет и на президентството да работят заедно с един глас.

Кирил Петков взе мандата и го върна изпълнен

Кирил Петков взе мандата и го върна изпълнен

Радев им заръча да реформират порочния модел на авторитарно управление

Всички нови министри бъдат измервани под един аршин, задачите и политиките са обявени и Петков ще очаква ефективност. Той ще бъде безкомпромисен за всяка стъпка настрани. Стабилността на коалиционното правителство ще бъде функция на колко добре всеки един от министрите си върши работата.

Кирил Петков е доволен, че е отворен нов начин на комуникация, с която да се координира работата на коалиционните партньори. Проблемите са толкова големи и остри, че докато се справим всичките задачи, различията остават настрани, добави той и повтори, че всички постигнали 90% съгласие и припокриване.

Петков уточни, че разликите от 10% не били ключови, нямало червени линии между коалиционните партньори. Всички коалиционни партньори ще носят отговорност за изпълнението на общите уговорки. Отговорността за имената в кабинета са коалиционните партньори до този момент, а отговорността за свършената работа ще бъде обща, отбеляза Петков.

"Сега е въпрос да видим разликата дали ще има между думи и дела, а ние ще следим делата, моля ви следете ги и вие", призова Кирил Петков медиите.

Той отсече, че хората ще продължат да го виждат всяка сутрин, вървейки по софийските улици за работа в Министерски съвет.

Коалиционното споразумение: Задължение за подкрепа на закони, квотни назначения по областите

Коалиционното споразумение: Задължение за подкрепа на закони, квотни назначения по областите

18 експертни съвета по ресорите, засега липсва конкретика за политиките...