От "Продължаваме промяната" публикуваха на сайта си текста на споразумението с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" за съставяне на правителство - в него се посочва, че документът е в сила за периода на работа на 47-ото Народно събрание.

Към момента липсва конкретика по политическата програма, отделено е място на бъдещата структура на изпълнителната власт, назначенията и взаимодействието в коалицията.

С подписания документ коалиционните партньори се ангажират парламентарните им групи в да си сътрудничат при "изпълнението на целите и мерките, предвидени в настоящото Споразумение, когато това изисква законодателна дейност". Освен това, те се съгласяват да подкрепят в пленарната зала законопроектите, провеждащи политиките на коалицията.

Партиите са се споразумели също всяка седмица да провеждат съвместни заседания на ръководствата на парламентарните им групи и заместник-председателите на Народното събрание, излъчени участниците в коалицията.

Записано е, че коалиционните партньори образуват по отделните политики 18 експертни съвета с консултативен характер, в които всяка от четирите политически сили излъчва до трима представители по свой избор.

Публикацията потвърждава предварителната информация за петима вицепремиери, които са: министърът на финансите - той ще контролира и еврофондовете, министърът на икономиката и индустрията, министърът на околната среда и водите, министърът на регионалното развитие и благоустройството. Предвижда се и вицепремиер по ефективно управление.

Редактираха коалиционното споразумение

Редактираха коалиционното споразумение

Все още няма окончателен документ

В договорената структурата на правителство са предвидени 21 министерства.

Публикуваният текст потвърждава и предварителното разпределение на ресорите, които ще управляват отделните партии. Определени са и длъжностите, за които партньорите ще трябва да съгласуват назначенията с министър-председателя. 

"Продължаваме Промяната" ще определи министрите на вътрешните работи, отбраната, здравеопазването, образованието и науката, транспорта и съобщенията, иновациите и растежа, културата. Освен министър-председателя, от тази политическа сила ще бъдат вицепремиерите по еврофондовете и ефективното управление.

Коалицията "БСП за България" ще управлява министерствата на икономиката и индустрията, земеделието, туризма, труда и социалната политика. Ще има вицепремиер в лицето на икономическия министър.

За "Има такъв народ" са определени министерствата на регионалното развитие и благоустройството, енергетиката, външните работи и спорта, като регионалният министър ще бъде и вицепремиер.

"Демократична България" ще излъчи трима министри: на правосъдието, електронното управление, околната среда и водите. Екоминистърът ще има ранг на вицепремиер.

Областните управители и заместник-управителите на областите ще се назначават "в съотношение, което отразява, съотношението между парламентарното представителство на коалиционните партньори", се казва още в споразумението.

Подпис при закрити врата, но със снимки

Подпис при закрити врата, но със снимки

Слави Трифонов е подписал извън сградата на Народното събрание

Ресорните политики са разработени в 19-те приложения към споразумението - 18 по ресорите и едно, посветено на законодателната програма. Засега техният текст не е публикуван, изброени са като списък:

Приложение № 1: Правосъдие

Приложение № 2: Икономика

Приложение № 3: Енергетика

Приложение № 4: Транспорт

Приложение № 5: Здравеопазване

Приложение № 6: Образование

Приложение № 7: Земеделие

Приложение № 8: Електронно правителство

Приложение № 9: Култура

Приложение № 10: Вътрешна сигурност

Приложение № 11: Околна среда и води

Приложение № 12: Регионално развитие

Приложение № 13: Труд и социална политика

Приложение № 14: Туризъм

Приложение № 15: Отбрана

Приложение № 16: Спорт

Приложение № 17: Финанси

Приложение № 18: Международни отношения

Приложение № 19: Законодателна програма

Коалиционното споразумение: 5 вицепремиера, всяка партия със съветник в министерство

Коалиционното споразумение: 5 вицепремиера, всяка партия със съветник в министерство

Асен Василев обеща споразумението да бъде публично