Съпредседателят на "Демократична България" в оставка Христо Иванов заяви, че гледа на новото управление с надежда, че то ще заработи, а ДБ ще дадат своя принос и ще започнат да решават проблеми, които са отлагани от години от ГЕРБ и ДПС.

В кулоарите на парламента пред журналисти Иванов заяви, че са обсъждани конкретни позиции и хора с "Продължаваме промяната". Това, което за ДБ е важно, е да стане ясно, че дават подкрепа на мандатоносителя на едностранна база. Новото правителство има няколко важни характеристики: редовен кабинет, който да гарантира, че цялото мнозинство с цялата му сложността гарантира една стратегически цел за управление, което да не зависи от ГЕРБ и ДПС, обясни Иванов.

В приоритетите между партиите в коалиционното споразумение са застъпени много важни теми като съдебната реформа, електронно управление, околната среда и Христо Иванов се надява ДБ да има своя принос по темите. "Не искам никого да заблуждавам - ще бъде сложно по много причини и всички ние с необходимата сериозност и със знания за отговорността, да работим сложностите да бъдат преодолени", подчерта той. Христо Иванов очаква още днес да бъде подписано коалиционното споразумение.

Часове до подпис, съставът на МС – утре

Часове до подпис, съставът на МС – утре

Петков се надява, че медиите ще видят една обща снимка заедно

На въпрос дали забележките на ДБ към сектор Сигурност са причините Бойко Рашков да не е получил покана да е вътрешен министър в кабинета на "Продължаваме промяната", Христо Иванов заяви, че не знае дали Рашков е получил покана и не знае защо не е получил такава. Нашите забележки не са били персонални и насочени срещу него. Нашите забележки никога не са били част от условията, които сме поставяли за подкрепа или подписване на коалиционно споразумение, категоричен бе той.

Според Христо Иванов необходимият баланс ще бъде постигнат в продължаващата работа на кабинета и другите назначения, които предстои да бъдат направени.