Демократична България се очаква да има трима министри в бъдещия кабинет - Надежда Йорданова на Министерство на правосъдието, Божидар Божанов - на дигитализацията и електронното управление и Борислав Сандов - вицепремиер, но "по съвместителство" в МОСВ, който ще отговаря за управление на зелената сделка, трансформация на икономиката. Това разкри самият Сандов в интервю пред БНТ за преговорите с коалиционните партньори, ПП и номинациите за състав на кабинет.

Предстои "Зелено движение" да направи официална номинация тази вечер или утре - на заседание на Националния съвет. "Ако бъда аз номиниран - тогава ще съм на тази позиция. Има вътрешна номинация, говорено е с партньорите, но се изисква решението да дойде чрез гласуване на Националния съвет", поясни той. Сандов уточни, че постът се нарича по съвместителство, тъй като той ще е само в ресора по зелената сделка, климатични политики, зелена трансформация, но предстои точна формулировка и това е залегнало в коалиционното споразумение.

На въпроса защо не е подписано коалиционното споразумение - той каза, че започва окончателното оформление и се изчиства съставът на правителство.

ДБ хвана Петков и Василев неподготвени - иска промени в коалиционото споразумение

ДБ хвана Петков и Василев неподготвени - иска промени в коалиционото споразумение

Съпредседателите на ПП са в централата на "Демократична България"

Обсъждат се варианти, които са били дебатирани, очаква се отделни формации да проведат своите заседания, които да ратифицират или одобрят такова споразумение, колегите на ДБ предстои днес или утре да проведат тези заседания, разбрах, че БСП е отложила и няма да стане тази седмица. ИТН трябва да се види също, разкри още Сандов.

Не е вярно, че не е подписано споразумението заради "Зелено движение", категоричен бе Сандов. Имало разговор дали позицията вицепремиер да е отделна.

Борислав Сандов съобщи: ДБ ще получи три поста - МП, МОСВ и Министерство, свързано с дигитализацията и е-управлението, но също е въпрос на формулировка. Надежда Йорданов и Божидар Божанов са вероятните министри, но официалното решение ще бъде взето на НС на ДБ, обяви още той.

ПП няма да бави мандата и ден: „Очаквайте съвсем скоро“

ПП няма да бави мандата и ден: „Очаквайте съвсем скоро“

Кирил Петков очаква четири вицепремиера и две нови министерства

Засега не е имало лидерска среща на една маса, посочи още Сандов от преговорите. По думите му ПП усещат, че има напрежение и играят ролята на балансьор и ходят при останалите формации, за да текат преговорите. Ще има коалиционно споразумение, към което ще се присъединява всяка една от партиите, разкри още той. Подписите ще са на официалните председатели, които са в оставка, уточни Борислав Сандов. Оставката е политически акт, но когато се говори за правителство - се говори за ангажименти, поясни той. На въпрос защо ИТН няма вицепремиер, той каза, че те са поели отговорност за тежки министерства - МЕ, МРРБ, МВнР и ММС. И може би отчитането на балансите е довело до това да нямат вицепремиер.

Той определи като конструктивен духът на преговорите и изрази надежда първите месеци на управление да има добър диалог, заключи Сандов.