Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че в проектокабинета на ПП ще има четири вицепремиера и две нови министерства. Съпредседателят на ПП потвърди, че Министерство на икономиката ще бъде разделено на две - Министерство на иновациите и растежа и Министерство на държавните предприятия.

След консултациите при президента за съставяне на правителство, Петков уточни, че през настоящата седмица от ПП очаква да им бъдат връчен първият мандат за съставяне на правителство. Петков увери, че ако имат одобрение на коалиционното споразумение от коалиционните партньори, няма да бавят мандата и ден. "Очаквайте съвсем скоро", призова той медиите.

За това Кирил Петков се надява до утре следобед ПП да получат отговор от коалиционните партньори за споразумението, което им е изпратено. Той не потвърди директно, че съотношението на силите за властта ще е 10:4:4:3 - предпочита да запази конструктивния тон. "Споразуменията не са няколко странички обобщени, а има много политики", увери Петков и подчерта като "хубаво нещо" това, че е премахната формалността на срещите - не се бият фанфари, непрекъснато си говорим и при нужда сме готови да отидем при всеки един от партньорите за дискусия", каза Петков.

Румен Радев към Петков: Едноличната премиерска власт приключи

Румен Радев към Петков: Едноличната премиерска власт приключи

Държавният глава иска да чуе ПП по темата Република Северна Македония

"Ние гледаме най-функционално как да се разпределят нещата, договореностите не са само функция на партийните квоти. "За нас най-важното от тази нова структура на Министерски съвет е тя да бъде максимално работеща", обясни Петков. Не стана ясно още дали служебният премиер Стефан Янев е предложен за министър на отбраната.

Той отбеляза, че по никакъв начин няма разделение на политики между коалиционните партньори и няма червени линии. Има теми, по които не можем да бъдем сигурни, че взимаме правилните решения, уточни Петков, като добави, че някои от отговорите не могат да бъдат взети просто на масата. РСМ също не е червена линия.

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.4%

По темата за максималния осигурителен праг ПП имат ясно становище. Максималният осигурителен праг трябва да бъде актуализиран със средната работна заплата. Той не се повишава, а върви в съответствие 2.3, което е между този праг и средната работна заплата. В историята на прага има вариация от 4% и е падал до 2.6-2.5-2.3%. Така че предлаганото в момента е от най-ниските стойности.