Винаги може да се стигне до предсрочни избори, но засега коалицията стои добре. Това е мнението на депутатът от ИТН Ива Митева, която задочно отговори на лидера на "Да, България" Христо Иванов, който вчера заяви, че има усещане, че предстоят нови поредни предсрочни избори. Според нея Христо Иванов вероятно е по-чувствителен, както винаги е бил.

Като сериозно действие на коалиционните партньори Ива Митева в студиото на Нова телевизия открои решението от петък за сформиране на парламентарна комисия за промяна на Конституцията. Има работа, която трябва да свършим, посочи депутатът от ИТН и обясни, че трябва да се поучим от опита от миналата година, когато при всеки един избор активността на гражданите спада. "Нужно е да има период от време, в който хората да видят, че нещата могат да се случват."

Временна комисия оглежда идеите за промени в Конституцията

Временна комисия оглежда идеите за промени в Конституцията

Христо Иванов се надява на широк дебат, търси и контакт с партиите извън мнозинството

От "Има такъв народ" не са се отказали от темите за мажоритарните избори, нито за намаляване на броя на депутатите, стана ясно от думите на Ива Митева, което означава, че в тази временна комисия депутатите на Слави Трифонов ще влязат с тези идеи за промяна на Основния закон.

За пореден път Ива Митева коментира и темата за зеления сертификат в Народното събрание - тема, по която и тя се изморили да говори. "Моята теза е, че аз не съм за или против зеления сертификат. Смятам, че всеки човек трябва има право на избор и трябва да го направи свободно." Митева обаче разкритикува отново начина, по който е взето решението като процедура и правила. Самият дебат, както и правилата реално са приравнили Народното събрание на мол, на театър, на цирк. Тя пита след като има вечерен час от 22 часа за заведенията, ще има ли такъв вечерен час и за депутатите, например когато обсъждат бюджета на държавата за 2022 г. Според нея Народното събрание е трябвало да постави акцент върху правилата за дистанционна работа на депутатите.

Време е вече народното събрание и коалицията да се заеме със сериозните теми, включително и със промяната на главния прокурор. Ива Митева очаква също решението на Конституционния съд затова дали министърът на правосъдието има право да иска смяната му. Митева не е запозната с основанията за такова искане, с които министър Надежда Михайлова твърди, че разполага. От думите на депутата на ИТН стана ясно, че не е оптимист за промяна в позицията на Висшия съдебен съвет.

Надежда Йорданова е готова да поиска отново оставката на главния прокурор Иван Гешев

Надежда Йорданова е готова да поиска отново оставката на главния прокурор Иван Гешев

Прокурорът, разследващ главния прокурор, ще бъде избиран случайно за всеки конкретен случай

Предстои и избор на нов конституционен съдия. Ива Митева нито потвърди, нито отрече да има намерение и амбиция да влезе в Конституционния съд. "Мандатът на конституционен съдия трябва да се попълни, според конституционно решение, когато мандатът изтича, съдията не може да продължи да работи."

Засега няма решение или предложение журналисти да носят наказателна отговорност за фалшиви новини, коментира и тази тема Ива Митева. Има обаче идея да се въведе някакъв вид отговорност за това.