Управляващите внасят предложение за създаване на временна комисия за промени в Конституцията. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Целта е на паритетни начала всички партии да излъчат представители, обясни той.

Христо Иванов се надява на широк дебат по визиите на различните формации какви промени в Конституцията биха подкрепили.

Назрял е моментът за дебат за Конституцията, според Румен Радев
Обновена

Назрял е моментът за дебат за Конституцията, според Румен Радев

Вижда позитивни сигнали след посещението на Кирил Петков в Скопие

Много е важно това да стане сега, преди избор на нов ВСС, обяви Иванов. Трябва да се върви към крачка напред, изтъкна той и настоя за въвеждане на механизъм за отчетност на главния прокурор.

Иванов очаква интересен дебат, тъй като и президентът, и останалите партии вече са заявили, че имат свой проект.

"Демократична България" ще търсят контакт с партиите и извън мнозинството.

В България главният прокурор много обича да говори за независимост на съдебната власт, коментира лидерът на "Да, България". Той обаче трябва да има отчетност и отговорност, по думите му.

За вчерашното изслушване на подалия оставка председател на КПКОНПИ, Иванов каза: "Г-н Цацров се е отдал на публицистика. Той стана лицето на един дълъг период на безвремие". По негово време се случиха много корупционни скандали, включително и с негово участие, посочи Христо Иванов и припомни скандала "Двете каки", като по думите му именно Цацаров не позволил разследване на съдържанието на записите.

Иванов подкрепя оставката му. Затова, че сме най-корумпираната страна в ЕС са виновни Иван Гешев и Сотир Цацаров, по мнението му и двамата трябвало да си подадат оставката.

Припомняме, през 2019-2020 г. в президенството започнаха консултации със заявка за промени в Конституцията, но и до този момент проект не е огласен, въпреки уверенията, че той е готов и е достатъчно сериозен. Междувременно от ГЕРБ излязоха също с предложения за промени на два пъти, но претърпяха очаквано фиаско в 44-то Народно събрание. След изборите на 4 април 2021 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов актуализира темата. В нея се включи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов със свои идеи.