След посещението на Кирил Петков в Скопие има много позитивни сигнали, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По думите му всяка стъпка, която води до задълбочаване на отношенията, трябва да бъде подкрепяна.

Президентът участва в тържествена церемония по случай първата копка на новостроящия се православен храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в столичния район "Люлин 9".

Първанов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

Първанов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

Според него нищо ново не е прието на проведения КСНС

За разговорите с югозападната ни съседка той препоръча наред с всички усилия за свързаност, инвестиции и сътрудничество, да не се забравят основните въпроси, които ще отключат вратата за преговорите със Северна Македония.

Абсолютно несъстоятелни са всякакви твърдения, че ако България поиска равноправие на македонските българи, вписано в Конституцията, като реципрочност от своя страна Северна Македония може да поиска македонско малцинство в България, категоричен е Радев.

ВМРО за визитата на Петков: Да посетиш Скопие и да не отидеш на гроба на Гоце Делчев

ВМРО за визитата на Петков: Да посетиш Скопие и да не отидеш на гроба на Гоце Делчев

Войводите пукат медийния балон за визитата на премиера вчера

Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни, припомни той.

Българската Конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската конституция се основава на защитата на колективните права на части от народи, отбеляза Румен Радев.

На 18 януари 2022 г. в първия ден от встъпването на новото правителство на Северна Македония в длъжност българският премиер Кирил Петков посети Скопие

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Там той заяви, че добросъседството ще има вече практически измерени и реални резултати, а не само политически изказвания. Последната позиция на страната по темата РСМ дойде от Консултативния съвет по национална сигурност, предшестващ визитата на Петков. КСНС потвърди на практика ветото, което страната ни наложи върху преговорите за членство в ЕС.

Пендаровски: Петков няма право да иска включване на българите в Конституцията на РСМ

Пендаровски: Петков няма право да иска включване на българите в Конституцията на РСМ

Искането на България било намеса във вътрешните работи на Северна Македония

По думите на държавния глава у нас обаче е назрял моментът за дебати за промени в Конституцията.

"За отварянето на Конституцията трябва да има консенсус, трябва да има дебат, трябва да има обществено съзряване, че тези промени са необходими и най-важното - трябва да има и парламентарно мнозинство. Дебатът е назрял", обяви Радев.

Според него напускането на депутатите от ГЕРБ на пленарната зала по време на словото му за встъпване във втория му мандат в сряда е бягство.

Припомняме, през 2019-2020 г. в президенството започнаха консултации със заявка за промени в Конституцията, но и до този момент проект не е огласен, въпреки уверенията, че той е готов и е достатъчно сериозен. Междувременно от ГЕРБ излязоха също с предложения за промени на два пъти, но претърпяха очаквано фиаско в 44-то Народно събрание. След изборите на 4 април 2021 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов актуализира тематаВ нея се включи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов със свои идеи. 

Българин от Северна Македония пише на Петков първо да гарантира правата на сънародниците ни там

Българин от Северна Македония пише на Петков първо да гарантира правата на сънародниците ни там

Репресиите над сънародниците ни в РСМ продължават до днес

По време на церемонията за първа копка на новостроящия се православен храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в София той пожела с общи усилия съградим средище на духовност и родолюбие, в което следващите поколения да намират вяра и упование. Днес Българската православна църква почита паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски, който е и патрон на новата черква.

Президентът Румен Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха послание към идните поколения, което бе поставено в капсула и положено заедно с три основни камъка - от Атон, символ на Българския манастир там, от крепостта Царевец, символ на държавността от Второто българско царство, и от връх Шипка, символ на свободата и Третата българска държава. Водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, уточниха от администрацията на президента.