Колко хора се нуждаят от личен асистент, колко лични асистенти са необходими за подпомагане на хората с увреждания и какви пари годишно са необходими за осигуряване на всички нужди. Това попита по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Антон Кутев социалния министър Деница Сачева.

В отговор министър Сачева изброи, че се подобрява достъпа и средата на живеене, възможността на обучение през целия живот, условията за работа на хора с увреждания. "До 31 март 2021 г. ще може да докладваме за изпълнените дейности. 14 000 души с увреждания са устроени на работа по Агенцията по заетостта. 37 договора в страната са за подобряване на средата в обществени сгради - стълби, рампи, асансьори", каза Сачева.

По думите й се отпуска и помощ до 8000 лв. за адаптиране на автомобили на хора с увреждания. 1500 лица с увреждания работят в предприятия на и за хора с увреждания. След приемане на закона за училищно образование 22 000 деца със специфични потребности учат в общообразователни институции - 4000 са в детска градина, 18 000 обикновените училища.

Така тя отговори за изпълнение на резултатите от Плана за изпълнение на Националната стратегия за хората с увреждания за периода 2019 - 2020 г.

Запитана за изпълнение на разпоредби на Закона за личната помощ Сачева обясни, че се подкрепят над 26 000 деца. Посоката е да се продължават програмите, свързани с достъпна среда, да продължават инвестициите за хората с увреждания.

Дали целите, които си поставяме като общество са адекватни, запита Кутев. Той даде пример с майка си, която без неговата помощ не би могла да оцелее. "Има милиони граждани, чиито близки не могат да платят и се водят като статистика от естествена смърт", каза Кутев.

Кутев репликира към Сачева, че до 2016 г. трябваше да е направен закона за социалните услуги и нямаше да има нужда от Закон за личната помощ. Дали ще кодифицирате закона (ще го разделите на две и ще го обезсилите, поясни той), работата няма да стане. Крачките са правилни, но те са минимални. Обидата не е преодоляна, каза депутатът от БСП.

"Финансовият министър (Владислав Горанов - б.р.) малко късно се е усетил колко струва Законът за личната помощ и ще го развалите, не няма да го развалите, ще се изпълни", обясни Кутев.

Личните асистенти са се увеличили, а какви са нуждите и плановете ви за справяне с тези нужди. Атакувате закона, защото нямате пари да го изпълните, но да развалим закона е груба грешка, допълни Антон Кутев.