Въвеждане на принципа на уседналост предлага социологът Кольо Колев.

Моят сънародник в Мелбърн, Аделаида, Но Йорк, който живее дълги години там и плаща данъци там, не би следвало да има същото избирателно право като нас, хората, които живеем тук, заяви той.

Политиката е разговор къде да отидат парите от данъци, смята Колев. Затова и той смята, че решенията трябва да се вземат от тези, за които това се отнася. Затова и трябва да има принцип на уседналост за парламентарен вот, както при местния вот. Според него изключения могат да се направят за командировани българи.

По мнението му принципът е , за да имаш право да гласуваш за парламент, трябва да си живял в страната поне шест месеца в рамките на последната година.

А попитан как ще обори твърдението на сънародниците ни зад граница, че пращат пари на близките си тук и така допринасят за икономиката, Кольо Колев каза: "По същия начин може да кажем, че руските туристи трябва да могат да гласуват тук, защото идват, харчат много пари и допринасят за икономиката на страната."

Не е въпросът какво изпращат, важно е да живееш тук и да имаш пряко отношение към това какво ще се случи с теб, посочи още той.

"Утре ще си изберем някой пореден идиот да ни управлява - кой ще плаща? Кой ще страда от това - моят сънародник в Мелбърн или аз", попита още социологът.

Иначе той е на мнение, че машинното гласуване няма да реши проблемите на избирателната ни система. Особено ако е в смесения вариант. Даже ще утежни проблемите, убеден е Колев. Смесеният вариант натоварва допълнително финансово държавата, по думите му.