"Това ще бъдат уникални в българската история избори - те ще се проведат в пандемия, имаме и нововъведение - машинното гласуване. Имаше основание да се отложат още тези избори. Президентът поиска т.нар. медицински протокол. Представете си, че навън е студено, а протоколът казва, че на всеки час трябва 15 минути да се проветрява. Това значи, че на изборния ден се губят 2 часа и половина".

Това заяви политологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му недоверието в институциите до голяма степен се дължи на безхаберието на тези институции, които са продукт на негативна селекция вече доста години.

Той прогнозира, че след изборите на 4 април ще настъпи промяна за ГЕРБ. "Те нямат никаква възможност да удържат властта, друг е въпросът дали опозицията може да вземе властта. Имам съмнения, че опозицията е толкова пръсната, че едва ли ще е в състояние да вземе изпуснатата от ГЕРБ власт", отбеляза Колев.

"Консултациите при Радев не целяха да се определи точна дата на изборите, а да се даде начало на предизборната кампания. Радев очевидно искаше да е в центъра на политическите събития. Не може да се говори за голяма промяна в изборното законодателство, дори и за това как ще се отрази пандемията. Целта беше по-скоро да се стигне до разговор, в центъра на който да бъде президентът", коментира Михаил Кръстев от Института за дясна политика и политология.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

Според него подредбата, по която Радев е канил партиите на консултации, също е интересна. Той каза, че няма логика по-малки партии, които са в опозиция, да дават своите предложения след срещата с ГЕРБ.

"Може би има известен пиар във всички тези срещи, но и сериозни проблеми бяха засегнати. Горещо одобрявам идеята за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и създаването на протокола. Там са основните проблеми в изкривяването на изборите", отбеляза Колев.

Михаил Кръстев посочи, че членовете на СИК са избрани и предложени от партиите на квотен принцип, тоест обвинението, че там се случват манипулации трябва да бъде отправено към всички партии, а не само към управляващите.

Той е на мнение, че обвиненията, че една партия може да манипулира вота са неразумни. По думите му гласуването по пощата би могло да донесе повече опасения за честността на вота.

Колев от своя страна коментира, че гласуването по пощата е практика в много страни, но с него трябва да се "пипа внимателно", тъй като често създава проблеми. За пример той даде изборите в САЩ, както и касирането на избори в Австрия.

ЦИК си харесва за гласуване в класните стаи, а не във физкултурните салони

ЦИК си харесва за гласуване в класните стаи, а не във физкултурните салони

Гласуването по пощата не протича в контролирана среда, обясни говорителят Таня Цанева