Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг ще бъде в България от 3 до 5 ноември в рамките на утвърдената процедура за посещения на държави.

Цел на визитата е поддържане на диалог с правителствата на държавите от СЕ в областта на правата на човека. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи, цитирани от БТВ.

В програмата на неговата визита са предвидени срещи в МВР, МВнР, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието, младежта и науката и други държавни институции.

Томас Хамарберг ще разговаря с членовете на българската парламентарна делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и с националния омбудсман.

На срещите ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с разширяването на сътрудничеството между България и Съвета на Европа в областта на правата на човека и закрилата на правата на децата.

Гостът ще участва в кръгла маса за правото на образование на децата с умствени увреждания, организирана от неправителствени организации. Еврокомисарят ще посети дом за деца с умствена изостаналост и ромски квартал в София.