Лидерът на РЗС Яне Янев призова председателя на парламента Цецка Цачева да инициира създаване на анкетна комисия в парламента относно смъртта на Ахмед Емин. Това настояване е официално внесено в ръководството на парламента

В кулоарите на НС Янев съобщи още, че РЗС настоява и за създаване на анкетна комисия, която да разследва всякакъв вид обвързаност между политическите ръководства на всички партии и задържаните по акциите „Октопод" и „Наглите".

Относно искането за комисия, която да разследва смъртта на шефа на кабинета на Доган, Янев припомни, че РЗС се е обявила за създаването й още в предишния парламент.

Припомняме ви, че тогава Яне Янев зави, че парламентът трябва да създаде такава комисия, която да даде отговори на въпроси като:

Имал ли е Ахмед Емин трудов договор и длъжностна характеристика към него, подписан от председателя на ДПС; публичните финанси, постъпили в касата на ДПС от държавната субсидия изразходвани ли са правомерно; Ахмед Емин разпореждал ли се е с други средства, освен с държавната субсидия.

Той е категоричен, че само парламентът може да проведе изслушвания на висши държавници, политици, шефове на служби и че създаването на анкетна комисия по случая „Емин" е наложително.

Помолен да коментира защо сега се възобновява интересът по случая, Янев заяви, че сега премиерът Борисов отново започва да рови в тази тема, защото „някой от неговите душеприказчици, начело с Атанас Атанасов смятат, че от това разследване може да излезнат интересни обстоятелства около бившето ръководство на ДАНС".

Той добави, че от РЗС искат да излязат и обстоятелствата за финансирането на партиите от тройната коалиция и всичко около големите обществени поръчки, както и дали службите са могли да поръчват убийството на политически лидер.

„Ако е така, това би означавало, че службите не са се променили и сега може да готвят убийство на други политически лидери", добави Янев.

Помолен да коментира защо ДПС сега казват, че е имало пропуски в разследването по случая „Емин", Янев заяви, че това би могло да се изтълкува като доказателство, че между ДПС и ГЕРБ има добра комуникация и тайно споразумение.