Втори опит бе направен за свикване на референдум в София по темата дали да се изгради инсталация, която да оползотворява горивото, произведено от завода за преработка на отпадъци, обявиха общински съветници от "Демократична България", предаде "24 часа".

Новото искане бе подписано от 12 общински съветници от ДБ и независимия Борис Бонев от "Спаси София".

Припомняме, че това бе оповестено по-рано през май. 

Засега обаче инициативата търпи неуспех. 

В понеделник инженерната комисия на общинския съвет го отхвърли. Предстои да се произнесат другите комисии и накрая СОС.

"Демократична България" внася предложението за референдум за изгарянето на отпадъци в София

"Демократична България" внася предложението за референдум за изгарянето на отпадъци в София

Събрали са необходимите 13 подписа

След серия проверки през април Европейската комисия одобри проекта за инсталация и отпусна 94 млн. евро.

"Основанията да поискаме софиянци да се произнесат са екологични - има данни, че тази инсталация ще замърсява въздуха с фини прахови частици и проектът не е икономически и финансово обоснован", обясни шефът на групата на ДБ в СОС Методи Лалов.

Отпуснатият по ОП "Околна среда" за строеж на инсинератора грант от 180 милиона лева може да бъде инвестиран в здравеопазване или в работещи мерки за по-чист въздух и здравословна градска среда.

Общината пропуска и възможността да не бъде взет заемът в размер на 130 милиона лева, отпуснат от Европейската инвестиционна банка. В изключително тежката икономическа криза нямаме нужда от заем, който не само не може да бъде изплатен поради икономическата несъстоятелност на проекта, но и значително ще наруши кредитоспособността на СО в тежките кризисни години, които предстоят, категорични са от "Демокоратична България".