От "Демократична България" са събрали 13 подписа на съветници, необходими, за да разгледа Столичният общински съвет (СОС) предложението им за местен референдум относно строежа на инсинератор за горене на отпадъци в центъра на София.

Те са получили подкрепата на Борис Бонев и заедно с подписите на групата на "Демократична България" са събрали минималното количество подписи, изискващи се от закона, за да внесат предложение за провеждане на референдум.

От "Демократична България" посочват, че под предложение им е имало и още подписи, но членовете на БСП са ги оттеглили, тъй като районния кмет от "Демократична България" Константин Павлов е поискал един съветски окупационен паметник да бъде изпратен в музея.

Ако проектът за инсинератор продължи, скоро ще трябва да заменим противовирусните маски с противогази. Защото, според направената оценка на въздействието, инсинераторът ще прибавя годишно поне още 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона фини прахови частици (ФПЧ) към вече недопустимо мръсния софийски въздух, подчертават в позицията си от "Демократична България".

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Събирането на подписи в подкрепа на гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" започва на 8 май

По думите им отпуснатият по ОП "Околна среда" за строеж на инсинератора грант от 180 милиона лева може да бъде инвестиран в здравеопазване или в работещи мерки за по-чист въздух и здравословна градска среда.

Общината пропуска и възможността да не бъде взет заемът в размер на 130 милиона лева, отпуснат от Европейската инвестиционна банка. В изключително тежката икономическа криза нямаме нужда от заем, който не само не може да бъде изплатен поради икономическата несъстоятелност на проекта, но и значително ще наруши кредитоспособността на СО в тежките кризисни години, които предстоят, категорични са от "Демокоратична България".

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Проектът ще струва на общината 67 млн. евро

Те питат защо, ако проектът е толкова изгоден за града, не искат да се покаже финансовата му част. По думите им кметът Йорданка Фандъкова не е изпълнила влязлото в сила решение на ВАС, с което се задължава да разсекрети и предостави на обществеността информацията за планираните приходи и разходи на проекта.

От "Демократична България" изразяват недоволството си и, че за зам.-кмет по екологията е назначена Десислава Билева - член на екипа, подготвил и защитил трета фаза на проекта за инсинератора.