Председателят на Комисията за установяване и отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев съобщи, че в комисията са постъпвали данни за необяснимото богатство на висши политици.

Той бе изслушан на днешното заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията.

Сигналите са подавани в прокуратурата. От там е започвано разследване, което в последствие разследващият прокурор прекратява.

Председателят на антикорупционната комисия Яне Янев попита Кушлев дали му е оказван натиск. Отговорът на Кушлев: „Натиск е имало и винаги ще има, въпросът е човек да устоява на натиска". Кушлев не пожела да конкретизира кой му е оказвал натиск.

Яне Янев обаче заяви, че ще изиска тази информация чрез докладна записка, която ще бъде засекретена. Кушлев се съгласи при това условие да му каже кой си е позволявал да му оказва натиск.

След заседанието Яне Янев заяви, че имал информация, че натиск върху комисията „Кушлев" са оказвали бивши министри, бивши и настоящи депутати, настоящи магистрати и един областен управител.

За повече правомощия за Комисията за установяване и отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, настоя нейният председателя Стоян Кушлев.

Кушлев настоя Комисията да може да проверява придобитото имущество и ако се наложи, то да бъде отнето, без да има присъда срещу проверяваното престъпно лице. В момента комисията започва същинската си работа след влязла в сила присъда.

Кушлев иска комисията да може да отнема имущество и при тежки митнически и данъчни престъпления.

Сред промените, предлагани от Кушлев са и да се проверява и отнема „необяснимото богатство" на извършилите престъпления по служба, включително и на министри и длъжностни лица с повдигнати обвинения.

Кушлев иска същите правомощия и за изнасяне на културно-исторически ценности, за компютърните престъпления, както и да се проверява имуществото на лицата, които водят престъпен начин на живот.

Шефът на комисията настоя за ускорени съдебни процедури, тъй като в момента проблем е прекаленото протакане на делата.

Като пример той посочи дело, водено от комисията, при което решението е дошло след 17 съдебни заседания, проточили се 3 години и половина.

Според него достатъчни са по 28 дни за ищеца и за ответника да представят доказателства пред съда, след което да следва решение.

Друг аргумент на Кушлев за разширяване на правомощията на комисията е, че нормативната база, която регламентира работата на комисията, не отговаря на криминалната действителност в България.

Бяло поле в закона е управлението на отнетото имущество. Тук е необходимо да се вземе едно принципно решение.