Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде поканен за изслушване в комисията "Мишо Бирата", решиха депутатите от състава на комисията в края на днешното заседание.

Мило и любезно Борисов отказа да се явява в комисии
Още...

Борисов ще бъде поканен, тъй като е редно да има възможност сам да обясни своята гледна точка, защото обект на работа на комисията все пак е негов разговор, посочи председателят на комисията Йордан Цонев. Комисията вече изслуша другия участник в разговора - бившия шеф на митниците Ваньо Танов.

Припомняме, почти по същото време и от комисията „Бисеров-Петното" обявиха, че предвиждат изслушване на бившия премиер. Преди време пък Борисов бе категоричен, че няма да се явява на никакви изслушвания в подобни комисии.

Дали Бойко Борисов ще се яви на изслушване, това си е негово решение, посочи Цонев. Ако той откаже да го направи, е много вероятно комисията да приключи своята работа още на следващото заседание и да пристъпи към изготвяне на доклад.

По време на днешното заседание бяха изслушани тогавашните главен редактор и зам.-главен редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова и Явор Дачков. Двамата разказаха накратко хронологията на събитията, като наблегнаха на експертизата, извършена от френска фирма.

От МВР очаквано категорично отказали да извършат експертиза, а отказ Патрашкова и Дачков получили и от БАН. Поради тази причина те се обърнали към френска фирма, която работи с френското правосъдно министерство и нейните експертизи се използват като доказателство в съда, обясни Патрашкова.

По време на заседанието стана ясно, че по случая има и висящо досъдебно производство, като голяма част от привикваните от комисията лица са били разпитвани и в следствието.
Йордан Цонев обаче бе категоричен, че комисията няма за цел просто да води паралелно разследване и има много по-големи възможности по отношение на публичност и дори определени експертизи.