Комисията по здравеопазване към 40-ото НС поднася своите извинения към всички български жени, които са се почувствали засегнати и оскърбени от реплика, произнесена, макар и неформално, на заседание на комисията.

Това се казва в обръщение на комисията по здравеопазване, което беше прочетено пред журналисти в парламента от Лъчезар Иванов.

Припомняме, на 4 декември, по време на дискусията, народен представител се е обърнал към жена, загубила дете при опит за изкуствено зачеване, с думите: „Дайте да ви направя едно in vivo (на живо), като не можете ин витро".  Заради случая НДСВ заплашиха, че ще поискат оставката на председателя на здравната комисия Борислав Китов.

Ние, членовете на комисията, се отнасяме отговорно към проблема и в резултат на нашите усилия за асистираната репродукция "ин витро" за 2009 г. са осигурени 15 пъти повече средства в сравнение с 2008 г. в условията на финансова криза.

С това българският парламент отговори на една огромна обществена потребност и пое ангажимента да подсигури максимална прозрачност и контрол върху изразходването на тези средства по предназначение, се посочва в текста.

В същото време депутатите от комисията изразяват своята тревога, че медийното напрежение около този случай игнорира резултатите от работата на парламента. Според председателя на комисията Борислав Китов все още не е ясно кой е произнесъл репликата и в какъв контекст. Ако иска, етичната комисия, може да се самосезира по случая, добави той.