Комуникацията с президентството ще става все по-трудна, защото не е лесно да се "работи с човек, който те нарича мутра", но "аз съм институционален човек", "ние сме отговорни хора и ще продължим". Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред bTV.

Тя отбеляза, че на документално ниво всичко между Радев и МВнР е наред и напомни, че държавният глава не би могъл да осъществи нито едно пътуване в чужбина без съдействието на нейното ведомство, а досега винаги е имало съдействие.

По повод протестите Захариева посочи, че сме демократична държава и всеки може да изрази мнението си чрез протест. Това е коректив на властта, допълни тя.

По думите ѝ обаче не може приеме блокадите и опитите за граждански арести на протестиращите.

"Това затруднява гражданите, които искат да се придвижат, надявам се да няма напрежение", каза Захариева.

Според нея е "факт, че на улицата има по-малко хора", но също така е видно, че има напрежение в част от обществото и правителството се "опитва" в рамките на своите правомощия и този парламент да "адресира техните проблеми" и искания. Като пример посочи мерките, които са взети срещу последствията от пандемията с коронавируса.

"Мисля, че е безотговорно шест месеца преди редовните избори в тази трудна ситуация с пандемията правителството да подаде оставка", подчерта Захариева.

На въпрос какво мисли за искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев в качеството си на вицепремиер по правосъдната реформа, Захариева посочи, че е за ненамеса на изпълнителната власт в съдебната, което е основен принцип в разделението на властите и конституцията ни, която трябва да спазваме, ако искаме да сме правова държава.

Вицепремиерът обясни, че все още не се е запознала със сигнала, който бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов е внесъл във ВСС и ресорното министерство, където се говори за евентуални нарушения от страна на главния прокурор Иван Гешев и заяви, че трябва да се направи проверка и тя е в "правомощията на правосъдния министър".

"Явно сме царе на това да се самокомпрометираме", заяви вицепремиерът по повод на поредния предполагаем запис на премиера Бойко Борисов, разпространен в общественото пространство и напомни, че по конституция никой не може да бъде записван без негово знание и съгласие.

Очевидната цел на тези записи е дестабилизация на държавата, смята Захариева, а зад това се крие "дълга игра".

Предстои ротация на българските посланици в чужбина, но тази година няма да има неформално съгласуване с президента, след като Радев е заявил, че "никакви предложения не са идвали от тях, така ще бъде". Всички предложения за назначения ще бъдат направени от МВнР в писмен вид и ако има възражения, президентът също ще трябва да ги направи писмено, каза Захариева

Външният ни министър разкри, че при посещението си в Гърция е засегнала въпроса за затварянето на границата от страна на южната ни съседка и е получила уверения, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъде отворен още един граничен пункт, освен този на Кулата. Проблемът е, че взехме (в ЕС) решение да отворим границите си, но не и правила, по които да става това в условията на пандемия, смята Захариева и допълни, че и други държави членки като Португалия и Испания негодуват заради наложени ограничения.