Константин Проданов е новият председател на АБВ, решиха делегатите на Втория конгрес на партията.

Първанов се обяви за смяна на политическия елит и ревизия на икономиката

Първанов се обяви за смяна на политическия елит и ревизия на икономиката

Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките

В обръщението си към делегатите новоизбраният председател на АБВ заяви, че речта му може и да скандализира, но във всички случаи се надява да провокира.

"И страната и светът са в процес на тектонични промени, които налагат промяна в начина, по който се прави политика и това налага АБВ да се промени и то да се промени "радикално", каза той.

По време на речта  си той лансира любопитната идея ЕС да ни плаща за високообразованите кадри, които напускат страната ни след като са добили квалификация тук.
"Изтичането на мозъци" е един от най-големите проблеми, който имаме ако не спрем този процес нямаме шанс. Трябва да поискаме компенсация от ЕС за тези мозъци, понеже те струват десетки хиляди на държавата, а в последствие те раждат, плащат данъци на друго място. Германия и Франция след като с такава охота приемат наши инженери и лекари - да бъдат добри да си плащат.

Проданов заяви, че радикализацията на идеите не означава  залитане крайно в ляво. "Не ни пращайте в Северна Корея - няма да връщаме колохозите, няма да правим посудата обща. Това не означава популизъм и обещания на едро в стил таблети, пенсии по 500 лв. - това са уреди от арсенала на други хора. Силата на АБВ от самото начало е, че предлага смислени и работещи решения, а не непременно това, което хората искат да чуят" заяви новият лидер.

Проданов отчете, че в организационно отношение е постигнато много и то трябва да бъде съхранено. Според него се налага търсене на нови форми на комуникация с хората. Тук, по думите му, трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и силно гражданско участие.

"Единствено даване възможност на хората за пряко участие в изработването на политики, които ги засягат, а не спускането им "отгоре" е начинът да ги мотивираме да участват", заяви той.

По думите му, партията много сериозно трябва да обмисли електронни допитвания до членската маса и симпатизантите по всички важни въпроси.

АБВ не е партия, която подритва, низвергва, канибализира членовете си. При нас старите поне не ги разстрелват. Противопоставяния от вида млади - стари, трябва да ги загърбим. Всеки един ни е нужен, необходим и има с какво да допринесе, коментира той.

По думите му през последните две години с някои от действията си АБВ била отблъснала част от симпатизантите. Аз мисля, че трябва много чистосърдечно да си признаем и да ги помолим да ни простят и да се върнат в името на общата цел - оцеляването и просперитета на България.

За да можем да продължим уверено напред трябва да погледнем назад, за да видим къде сбъркахме, посочи Проданов.

Той изтъкна, че основната грешка, която са направили през тези две години било участието им във властта. Това легитимирало безобразието и безвремието на ГЕРБ.

България изгуби две години историческо време, което нямаме, междувременно страната намаля с още 100 хиляди души - това е град от порядъка на Добрич. Загубено време - бедността и корупцията се увеличиха. Бедността е вопиюща, ограбването на КТБ продължи с активното участие, битовата престъпност също умопомрачаваща.

Външната политика беше абсолютен провал, успяхме да се скараме с Русия. Успяхме да провалим успешна кандидатура за шеф на ООН, за мен управляващите успяха да бетонират усещането, че ръководят не суверенна държава а подмандатна територия. Мен това лично ме обижда. Реформи не бяха направени в нито една сфера, освен в пенсионната.

Той посочи, че на първо място много ясно и категорично трябва да се разграничат от ГЕРБ - те са сервилност към външни интереси, те са синоним на корупция. Червената линия която не бива да прекрачват от АБВ, е коалиция с ГЕРБ, допълни Проданов.

Като потенциални партньори за предстоящите избори Проданов посочи партиите от нефашизоидния, патриотичен спектър. Партньорството да става на принципна или идейна основа.

Новият лидер на АБВ обобщи, че общественият договор е нарушен от управляващата каста. Равнището на бедност и неравенство били умопомрачителни. Според него левите партии водели до такава степен политически коректен език и не смеели да нарекат нещата такива каквито са.

За мен лявото не е етикет, върху който ще се крием или върху който ще се паразитира, а съдържателни леви политики.

АБВ прави нещо безпрецедентно в политическата история на България - доказани политици се оттеглят - да дадат възможност на ново ръководство, нови идеи. На фона на това останалите партии се кълнат, че са чули гласа на народа - но предлагат имитация или тикат един двама младежи напред като смокинови листа. "Това за мен е парлама, това е саниране на една прогнила панелка, под която същността си остава същата", каза още той.

Според него няма как политическият модел и статуквото да бъде преборено от едни и същи хора. Проданов подчерта, че обновлението има смисъл, само когато е поставено на идейна основа.

Проданов подчерта, че му липсва разговора за бъдещето. У нас се водел непрекъснато разговор за миналото. По думите му е важно да си отговорим на въпроса в каква държава искаме да живеем след 15 години. Мисля, че това е ниша, която би трябвало да запълним, ще има полза и за обществото и за нас от това, коментира Проданов.

Проданов коментира още, че лустрацията нямало да предотврати Делян Пеевски. Това за мен е завоалиран фашизъм, който вменява вина на общо основание, коментира още той по повод въпроса с лустрацията и възможността тя да предотврати корупцията.

За мен правилният подход е да видим кои бяха основните източници за ограбване и какво може да се направи там - това означава пълна ревизия на икономическите досиета на прехода.

По думите му грабежът на КТБ трябвало да бъде предмет на специално разследване.

АБВ трябва да се бори за забрана на приватизацията оттук нататък докато държавата не покаже, че може да защитава собствения си интерес. Същото се отнася и за концесиите, особено при големи обекти.

В сферата на външната политика -трябва да заклеймим внушението, че защита на националния интерес означава отказ от Европейския съюз и НАТО. Това е фалшиво заклинание- нашият геополитически избор сме го направили преди десет години и той е необратим, заяви още Проданов.

По думите му, ние сме платили най-високата входна цена за членството в ЕС. Възможностите, които членството ни дава не са оползотворени, каза още той. През последните десет години правителствата на България в името на някакви абстрактни евроатлантически ценности много успешно осребряват националния суверенитет. Според него в същото време страната се срива в цивилизационно отношение със страшни темпове. "Това за мен е политическо еничарство, това е национално предателство", категоричен бе Проданов.

По думите му трябва да се върнем към активната демокрация. Трябва да се поставим категорично и на този насаждан фалшив избор - Русия или Европейския съюз, те не са взаимно изключващи се - напротив трябва да използваме и геополитическото си положение и историческите си традиции и да поддържаме добри отношения и с двете, а не да се навеждаме първосигнално към един или друг началник, което за съжаление стана толкова свойствена черта на българския политически "елит", категоричен бе Проданов. Това означава - не на санкциите срещу Русия. Те вредят на всички, но най-много вредят на България.

Относно управлението на държавата, Проданов заяви, че се краде много по всички линии. Той визира участието на "Калинки", колорадски бръмбари, социолози за работа в МВР (министърът в оставка Румяна Бъчварова е социолог по образование -б.р.), земеделци в Министерство на отбраната (министърът в оставка Николай Ненчев е лидер на БЗНС - б.р.) и управлението на страната.

Проданов е роден през 1977 г. в София. Син е на проф. Васил Проданов. Завършил е международни отношения в Софийския университет, има и магистратура в Япония по международно развитие - профил финанси, със стипендия на японското образователно министерство.