При определяне състава на централната избирателна комисия трябва да се спазва съотношението на партиите в парламента съгласно изискването на избирателния закон.

Това каза представителят на Централната избирателна комисия Михаил Константинов, цитиран от БНР.

Така по думите му БСП трябва да има 7 представители в комисията, НДСВ - 5, а ДПС - 3.

Останалите 6 места да останат за опозицията, като на опозиционните партии според Константинов трябва да бъде предоставено и секретарското място.

Михаил Константинов поясни, че бюлетините ще бъдат разграфени на ивици, като на всяка ивица ще има квадратче с номер на кандидат-президентската двойка, ще бъдат посочени имената на кандидатите и партията, която ги е издигнала.

Избирателят трябва да постави знак в квадратчето с номера, но гласът ще бъде признаван дори ако знакът е извън квадратчето, но се намира в полето на съответния кандидат-президент.

Припомняме, вчера партиите в парламента не постигнаха съгласие относно броя на техните представители в Централната избирателна комисия, която трябва да се сформира за предстоящите избори.

Мнозинството поиска в комисията да има четирима представители на опозицията, а тя от своя страна настоява за шестима свои в ЦИК.
Няма съгласие и по въпроса кой да получи местата на председател и секретар на комисията.