Борбата с корупцията, спряна обаче от статуквото, което желаело да си върне властта, както и от бездействието на прокуратурата. Това отчете пред БТВ като най-голямото постижение на кабинета "Петков" вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

"Много яростна битка на статуквото да си върне надмощието. Мотивите, които внесоха ГЕРБ за вота на недоверие и начинът, по който гласуваха другите партии беше много странен. Например в тези мотиви се съдържаше критика, че се движи с много бавен темп влизането в еврозоната - нещо, за което "Възраждане" гласуваха "за". Имаше критика за енергийната политика на правителството, ИТН гласуваха "за", въпреки, че енергийният министър е техен. Аргументите за икономическо и финансово несправяне на правителството бяха изключително несъстоятелни", каза тя.

Тя одчерта, че държавата се справила въпреки множеството кризи - ковид, война, бежанска вълна, енергийна и инфлационна криза. "Това показва, че мотивите за този вот на недоверие са изключително и само политически. И бе дръпнат шалтерът не заради тези кризи, а заради тази криза, с която ние се справяме - срещу корупцията."

"Този кабинет не беше свален, защото не се е справил в борбата си. Получи се точно обратното - той беше свален, защото се справяше твърде добре в борбата с корупцията. Когато на протест срещу нас излезе Делян Пеевски, човек, който е в листа Магнитски, когато този човек протестира срещу теб на площада и след шест месеца идва на работа, за да натисне бутона и да те свали, това показва, че ние сме се справили", изрази увереност вицепремиерът.

Трифонов към Петков, Борисов, Пеевски и Иванов: Ще имате мнозинство, бъдете мъдри

Трифонов към Петков, Борисов, Пеевски и Иванов: Ще имате мнозинство, бъдете мъдри

Основахте Евроатлантическа коалиция в България, при това безапелационно подкрепена от Франция

Макар и правителството толкова добре да се справяло с кризите, все пак животът на хората е повлиян в негативен, призна Константинова.

"Това, което ме питате, е дали българите живеят по-добре, когато толкова близо до тяхната граница се води една ужасяваща и изненадваща война. В момента в който глобално всички държави се борят с една огромна инфлационна криза. При тези обстоятелства няма как нашия бит и нашето ежедневие да не бъдат афектирани. Но това се случва за всички хора във всички държави в Евопа. Но това не трябва да ни разфокусира в най-важната битка, която трябва да проведем."

А защо няма нито едно дело за корупция след 7 месеца управление на кабинета "Петков"? Причината, смята Константинова, била неработещата прокуратура. "В условията на една неработеща прокуратура, колкото и доклади, анализи, сигнали и доказателства да се входират в тази прокуратура, те седят паркирани на едни рафтове в прокуратурата и по никакъв начин не довеждат до справедливост. Още от миналото лято аз съм паркирала хиляди анализи на вътрешен одит по отношение на язовири, по отношение на правителствения комплекс, и тези дела никога не стартират. Тази битка за справедливост ще е бавна."

А що се отнася до предстоящите преговори за нов кабинет - не е възможно ПП да водят разговори нито с ГЕРБ, нито с ДПС, нито с "Има такъв народ", нито с "Възраждане", дори и преговорите от тяхна страна да не се водят от лидерите им, с които премиерът обяви, че няма да комуникира. Причината - представителите им били само изразители на волята на партийните си лидери. "Те са олицетворение на това, срещу което се борим", отсече Константинова.

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

Петков събра до 116 гласа

Припомняме, че днес премиерът Кирил Петков хвърли повече светлина върху това какво предстои през следващите седмици. 

Ние всички сме много сполотен отбор и продължаваме в същия формат. Това заяви премиерът Петков относно това дали се предвиждат промени при съставянето на бъдещо правителство в рамките на този парламент.

Той посочи, че засега съставът ще бъде непроменен.

Министър-председателят отказа все още да говори за отделни министри. Докато нямаме подкрепата на независими депутати, които се надяваме да видим дали има такъв шанс, още не искам да влизам в конкретика, отбеляза той.

Петков нито ще преговаря с ИТН, нито ще променя състава на нов кабинет
Обновена

Петков нито ще преговаря с ИТН, нито ще променя състава на нов кабинет

Премиерът отрича България да е изнасяла оръжие за Украйна

Относно думите на Тошко Йорданов от ИТН, че биха се отзовали при покана за преговори от ПП, Петков подчерта, че от ПП ясно са заявили, че има няколко души, с които не биха преговаряли, а именно Бойко Борисов, Делян Пеевски и ДПС, Костадин Костадинов, както и самия Слави Трифонов.

Доколкото знам, Тошко Йорданов не може да направи една стъпка или едно изказване без Слави Трифонов, така че за съжаление и с него няма да можем да говорим, обобщи Петков.

Според него няма смисъл за българското общество да влезе в поредна агония, ако "задкулисието още може да контролира средствата, които би трябвало да ходят при хората, а не в няколко фирми, както беше досега при ИТН".

Той бе категоричен, че е време България да извоюва възможността да има свободно правителство, което работи реално за хората.