Изборите са логичният изход от сегашната политическа ситуация. Около тази теза се обединиха конституционалистите Борислав Цеков и Наталия Киселова в ефира на БНТ.

Според Киселова вариантите са за опит за създаване на мандат на първата, втората, третата политическа сила и избори. "По-скоро сме на четвъртия вариант - избори. Никой няма мнозинство. Поведението на ГЕРБ ще определи в коя посока ще поемем", каза Киселова.

БСП поема курс към програмен кабинет до края на 2022 г.

БСП поема курс към програмен кабинет до края на 2022 г.

Искат изработване на програма за управление на държавата от сегашната коалиция до края на годината

Според Цеков тази агония, независимо от аргументите (с които продължава), е вредн. Ако има разум от политическите сили от ПП, да се приключи с тази агония и да се отива на избори. Програмно правителство за пускане на тези задачи, това означава съгласие върху тези политически сили, каза той.

Той е категоричен, че управляващата коалиция и водещата партия "Продължаваме промяната" (ПП) излъчва прекалено много сигнали, които носят корупционен подтекст - щели да ги ангажират. Помним в подобен състав приблизително същите политически играчи "нашумя един скандал с 500 К. Сега колко Ка", запита Цеков. 

Слави Трифонов: Кирил Петков управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно

Слави Трифонов: Кирил Петков управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно

Тези хора не стават да се занимават с управление на държава

Според Киселова проблемът с трудността за подкрепа на управляващите е в манталитета и в липсата на програма. Това трябваше да бъде направено с ясна програма - не да се казва коалиционното споразумение. Може би е фатално късно да търсят подкрепа за 12 депутати от ИТН, каза тя.

Според Цеков няма системна политика - едно министерство води една политика, друго - друга политика. Сутринта се уволняват зам.-областни управители, следобед се назначават. Пълен хаос, обобщи той политиката. Това правителство се превръща в токсично, премиерът става все по-токсичен, каза Цеков.

Не може пиарите да управляват, политиката е да се показва нещо по медиите - това е последица, да информираш обществеността за нещо, след като си го свършил. ПП трябва да оценят какво ни се случи на всички нас, каза Наталия Киселова.

Лена Бориславова: Готови сме за нови избори, но след като изчерпим всички възможности

Лена Бориславова: Готови сме за нови избори, но след като изчерпим всички възможности

Усилията на кабинета са насочени към актуализацията на бюджета

Относно възможността за съставяне на програмно правителство, Киселова каза, че е задължително да предложат на ПП. Всяка партия ще иска да си качи резултатите, смята тя.

Едни несъвместими партии се озоваха в тази ситуация, каза Борислав Цеков за ДБ и за БСП. "Единственото, което ги крепи е че другите партии не искат избори сега. Всичко ми заприлича на филма "Господин за един ден". Правителството е онази столична куртизанка, която излъга Пурко (главния герой) и му открадна всички пари. Отново беше подменено всичко това. Едно време с понятието реформа дискредитираха всички понятия, сега с понятието "промяна", каза Цеков.

Според Киселова за Закона за промени на КПКОНПИ да се иска подкрепа е безразсъдно. "Ако търсим кой пръв е нарушил споразумението - това е ПП, те са внесли законопроект, който е компонент от това споразумение през декември 2021 г. без да уведомят своите колеги", каза тя. След като нямат подписи, нарушават споразумението, категорична е Киселова.

Атанас Атанасов: Нови избори или подмяна на част от кабинета - нещата са 1:1

Атанас Атанасов: Нови избори или подмяна на част от кабинета - нещата са 1:1

От ИТН се готвят да поискат третия мандат с премиер Николай Василев, смята той

За Борислав Цеков проблемът е качеството на законопроекта. Според него част от проекта е преписан от предходния закон. Придават оперативно-издирвателна функция на някакви инспектори от тази комисия. Правят се опити за създаване на паралелна - квази прокуратура. Тя ще бъде под политически контрол.

"Закриха спецсъда с мотива, че е бухалка на предишната власт. А сега какво искат да създадат - политически боздуган", запита реторично той.

Киселова акцентира, че са разсечени правомощията на сегашната комисия на две. Деянията, които са включени, са доста. Това, което се запазва и е проблем, ще се умножи по две, по отношение на подслушванията, по безсрочни запори. Прокуратурата се уведомява, разрешава съда. Разширяват се субектите, които могат да действат върху правата на гражданите, изтъкна тя. 

Петков: За да получим 25 милиарда евро ни трябва стабилно правителство

Петков: За да получим 25 милиарда евро ни трябва стабилно правителство

"С българските власти реализирахме споразумението за партньорство за бъдещите кохезионни инвестиции"

Относно думите на премиера Кирил Петков за 22 закона, които трябва да бъдат променени, за да може България да усвои пари по Плана за възстановяване и устойчивост, Киселова каза: "ако тези 20 закона са условия, без които не може, да се направи екшън план кой поема отговорност, ако се върви в законодателна промяна на тези 20 акта. Ако ще бъдат подобни на Закона за противодействие на корупцията, по-добре да не се пипа нищо".