България ще получи близо 25 милиарда лева в следващите години, но за да се случи това, е нужно стабилно правителство. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместен брифинг с европейския комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Основната тема на разговора между Ферейра и Петков бе предстоящото Споразумение за партньорство на България. Неговото одобрение ще отвори възможността да се използват европейските фондове за периода 1 януари 2021 - 31 декември 2027. 

Кирил Петков търси депутати, които служат на народа, а не на партийния си лидер

Кирил Петков търси депутати, които служат на народа, а не на партийния си лидер

Държавата не трябва да бъде тласкана към нестабилност заради задкулисни договорки

"Споразумението за кохезионния фонд е вече политически и технически готово и ще бъде подписано в следващите няколко дни. Това са 22 милиарда лева, това е размерът на кохезионния фонд. Отделно говорихме и за Фонда за справедлив преход, който е в размер на 2,6 милиарда лева, които също трябва да бъдат изцяло разписани и подготвени до края на годината", похвали се Кирил Петков.

"Ето защо, когато говорим за 22 милиарда лева, за 2,6 милиарда лева, за да може България да успее да ги вземе, ние трябва да имаме едно стабилно правителство, което има ясна стратегия и работи с Европейската комисия", подчерта премиерът.

И изтъкна - посоките на правителството ни и Европейската комисия съвпадали по "всички важни приоритети в тези фондове".

"Много се радвам да видя резултати от подкрепата на Европейския съюз. През годините кохезионният, регионалният, социалният фонд, са ключови инструменти, подкрепящи България в усилията й да догони останалите страни от ЕС с общи инвестиции от 15 милиарда евро през последните 14 години", изтъкна пък на свой ред еврокомисар Ферейра.

"Заедно с българските власти реализирахме споразумението за партньорство за бъдещите кохезионни инвестиции, за нова серия програми", потвърди тя. Подчерта и важността на това, че половината от тези 22 милиарда ще отидат за развитието на Северна България, изоставаща от южната част на страната.

Основните приоритети в бъдещото кохезионно финансиране - модернизация и дигитализация на икономиката, фокусът към прехода към зелена въглеродно неутрална икономика, изграждането на административен капацитет и нулева толерантност към корупцията.

Радев зове за възможно най-бърз изход от политическата криза

Радев зове за възможно най-бърз изход от политическата криза

Два стълба на обединение - подкрепа за хората и бизнеса и македонската тема

Припомняме, на 8 юни 2022 г. лидерът на партия "Има тъкъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението на страната. На следващия ден председателят на 47-ия парламент Никола Минчев заяви, че ще се намерят 12 депутати от ИТН, които да подкрепят бюджета. Тогава Любомир Каримански заяви, че от ПП не могат да откраднат депутати от ИТН.

На 10 юни депутатът от ИТН Кирил Симеонов заяви, че е офериран от премиера да подкрепи управлението.