Дали това правителство ще продължи управлението или ще има избори - нещата са 1:1. Това заяви пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ и заместник-председател на Народното събрание.

Трябва да се демонстрира лидерство и това трябва да бъде направено от министър-председателя (Кирил Петков), от неговия вицепремиер (Асен Василев), да се потърси подкрепа на принципна основа, каза Атанасов.

Според него "няма нищо скандално" в това премиерът да търси подкрепа от депутати от ИТН за осигуряване на парламентарно мнозинство.

Бойко Борисов: Най-добрата актуализация е оставка

Бойко Борисов: Най-добрата актуализация е оставка

Борисов твърди, че Кирил Петков си купувал депутати с по 10 000 лв.

ГЕРБ и ДПС са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип "Беров", коментира Атанас Атанасов процесите в политическото пространство.

Съпредседателят на ДБ смята, че от ИТН се готвят да поискат третия мандат със същия премиер, когото предлагаха миналата година (Николай Василев), отбеляза Атанасов. По думите му "Николай Василев в последните седмици е станал хиперактивен".

Според Атанасов много важно е "да не допуснем в България да бъде изобщо поставян въпросът за нашето евроатлантическо членство", но по думите му такъв риск има.

"Една от важните причини за дестабилизацията е войната в Украйна. В този тежък сблъсък на Русия е необходим пробив в евроатлантическата общност и тя работи много усърдно в тази посока. Руските специални служби в България използват вътрешнополитическите пробойни в страната, за да може да предизвикат тази дестабилизация", каза Атанасов.

По думите му в един момент тази промяна в обстановката може да доведе до положение България да не е сигурен съюзник в евроатлантическата общност. Според него активната руска намеса "се прави тънко и фино, както умеят руските служби, през определени канали".

Картата "РСМ" се използва от руските служби и от Сърбия за дестабилизация, а Слави Трифонов вади това пред скоба, изтъкна Атанас Атанасов.

"Темата "Македония" в българската политика днес е изкуствено внесен фактор. Да, има очаквания, има натиск от наши съюзници да вдигнем ветото, но в България няма обществени нагласи, няма парламентарно мнозинство, нито правителство, единодушно, което да е готово да предприеме тази стъпка."

Опитът на Петков и Василев да се еманципират от президента Радев също е проблем, смята Атанасов, за когото "руското влияние в президентството е очевидно".

Припомняме, и двамата бяха министри в две последователни служебни правителства, назначени през 2021 г. от президента Румен Радев.

"Българският ъндърграунд беше заченат и създаден с участие на руската организирана престъпност, която се контролира от руските служби", посочи съпредседателят на "Демократична България".

Атанасов припомни думи на бившия военен министър Стефан Янев на закрито заседание през февруари в парламента преди началото на войната - "не се притеснявайте, всичко ще приключи за три дни". Той подчерта, че силите, които "се опитват сега отново да ни поставят в ситуацията България да бъде във фактически неутралитет, са едни и същи".