Служебният премиер Стефан Янев предупреди, че правителството на "Има такъв народ" ще бъде непредсказуемо. Ако парламентът не успее да излъчи кабинет, е добър вариантът неговото правителство да стане редовно. Това заяви Янев в Плиска, цитиран от пресцентъра на МС.

По думите му нещата изглеждат по различен начин. Начинът за сглобяване на мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той, категоричен е Стефан Янев.

"Ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемност и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление", допълни служебният министър-председател Стефан Янев.

"Всичко е възможно. Важни са условията и принципите. Неслучайно от позицията, която заемам, от известно време говоря за принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито политици, нито партии. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива", каза Янев.

Часове преди предаването на мандата: ИТН търси правосъден министър

Часове преди предаването на мандата: ИТН търси правосъден министър

Пламен Николов: Търсим решенията на консенсусен принцип. Никой не решава еднолично

"В българската практика в последните 30 години не е имало много опит с плаващи мнозинства, но ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемност и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите, за хората и за бизнеса", обясни служебният премиер.

Теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен - дали ще стане на практика е рано да се обсъжда, заяви премиерът. По думите му назначеното от президента правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори.

Той заяви, че всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв тип управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България, допълни той.

И хората на Манолова и Хаджигенов решават за ИТН до другата седмица

И хората на Манолова и Хаджигенов решават за ИТН до другата седмица

Няма разделение в парламентарната група на ИСБНИ

Припомняме, към момента само ГЕРБ категорично са заявили, че няма да подкрепят предложението на ИТН за правителство.

На заседание на "Зелено движение", което е част от "Демократична България" са решили техните четирима депутати да не подкрепят предложеното правителство.

В Плиска премиерът отново призовава депутатите да разгледат предложенията на правителството за актуализация на държавния бюджет, както и предложените изменения на бюджета на НЗОК и на държавното обществено осигуряване.

Според него промените в тези закони ще позволят страната ни да разполага с допълнителни средства както за здравната система в случай на криза, така и за допълнително финансиране на бизнеса и на пенсионерите

В Националния историко-археологически резерват "Плиска" министър-председателят Стефан Янев участва в откриването на деветото издание на "Дни на предците - Плиска 2021".

Там бяха представени различни занаяти, клубове за исторически възстановки, трудове на археолози, които показват бита и традициите на старите българи от ранното и късното Средновековие. "Това е едно от задълженията ни - да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколения", каза Стефан Янев.