Три са причините, заради които бившият генерален директор на БНР Андон Балтаков се е решил да подаде оставка, разясни той в интервю за вестник "Дневник", цитирано от БНР.

Първата причина е свързана с личната му сигурност и с опит да бъде сплашен - връщайки се от командировка в провинцията през юни, той намерил кални стъпки в коридора на апартамента си в София.

Той е информирал по телефона служебния вътрешен министър Бойко Рашков, а след това и премиера Стефан Янев, но реакция не е последвала.

По-късно се появи информация и за катастрофа със служебния му автомобил, публикувана от вестник "24 часа".

Вторият фактор, наклонил везните, е неколкократни опити от няколко месеца за саботаж на работата му. Третият - липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което прави.

След днешната среща в президентската институция служебният премиер Стефан Янев в отговор на въпрос, че държавата не реагирала на опита да бъде сплашен бившият шеф на БНР заяви, че двамата са имали лична среща. Тя станала след интервю в БНР.

"Г-н Балтаков спомена, че има някакво такова притеснение. Казах му, че такива притеснения и такава практика имаме всички и по-скоро да си помисли добре. Ако се оплаквал от нещо, нека каже какво му казах докрай. Така че, дотолкова по този въпрос", заяви Янев.

Андон Балтаков депозира оставката си в понеделник, а в сряда Съветът за електронни медии я прие и определи досегашния административен директор Милен Митев да изпълнява длъжността "генерален директор" на БНР през следващите 3 месеца.

По информация на news.bg Митев не е добре приет от професионалистите в радиото.

СЕМ прие годишния отчет на генералния директор на БНР

СЕМ прие годишния отчет на генералния директор на БНР

С четири гласа "за" и един "въздържал се"

Припомняме, през октомври 2020 г. генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставка и поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Мотивът за оставката на Балтаков бе, че по законов път се дава възможност за политическа намеса в обществените медии.

В тази връзка днес от Министерството на куртурата обясниха, че само организирали дискусия за промени в Закона за радио и телевизия.

На заседанието в парламента пък независимият депутат Красимир Янков поиска изслушването на генералните директори на БНР и БНТ в пленарната зала. След това Балтаков изтегли оставката си.

Припомняме, през 2009 г. имаше опит за покушение срещу журналист на БНР. Тогава на трамвайна спирка в близост до сградата на радиото кола с фалшиви номера се опита да прегази колегата.