В разгара сме на криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и е напът да промени нейната логика. Това заяви бившият министър на отбраната Стефан Янев във видеообръщение, публикувано в личния му профил във Фейсбук.

По негови думи тази криза има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения - до хуманитарна катастрофа и до сериозни икономически, финансови и социални последици.

От действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква, предупреди той и допълни, че перспективата не изглежда никак добра.

Причината според него е, че поведението на основните политически сили в страната в момента е "базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези".

Протест в подкрепа на Стефан Янев се проведе пред Народното събрание

Протест в подкрепа на Стефан Янев се проведе пред Народното събрание

Вчера отново имаше протест

Вместо да се търсят работещи решения се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданията на хората, заяви Янев.

Според него обаче българските граждани са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес.

Основната задача на политическото ни представителство днес е да защити адекватно националния ни интерес, подчерта бившият министър, допълвайки, че националният ни интерес е това, което гарантира свободата и сигурността на българските граждани и което спомага да съхраним националната си идентичност.

Янев изтъкна, че невинаги решенията, които се взимат в съюзни формати, са правилни за България.

Първата рокада в правителството Петков е факт

Първата рокада в правителството Петков е факт

Утре ще има извънредно заседание на Народното събрание

Той бе категоричен, че не се чувства виновен за нищо, което е казал или направил. "Във всичките си действия съм се ръководил единствено и само от интересите на България. Затова, когато казвам нещо, аз знам защо го казвам. Когато взимам решение, аз знам защо го взимам", заяви той.

Той направи и обръщение към премиера: "Уважаеми г-н Петков, аз не съм "твой министър", нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината. И ще продължа да го правя".

Припомняме, че оставката на Стефан Янев бе обявена от премиера Кирил Петков вчера, 28 февруари, на извънреден брифинг в Министерския съвет. Причината - противоречивите изказвания на Янев относно военния конфликт в Украйна.

Днес стана ясно, че новият министър на отбраната ще е Драгомир Заков. В медийното пространство се спрягаше също името на Тодор Тагарев, но след съпротивата на БСП кандидатурата му е била отхвърлена.

Логична или проблемна е оставката на Стефан Янев?

Логична или проблемна е оставката на Стефан Янев?

Андрей Райчев: На президента беше ударен шамар

По-късно, след публикацията на видеообръщението във фейсбук, от Министерство на отбраната съобщиха, че Драгомир Заков е встъпил в длъжност министър на отбраната. В зала "Тържествена" на Министерството на отбраната той се срещна с ръководството на Щаба на отбраната, висшия офицерски състав на Българската армия и директори на дирекции в мминистерството. От МО разпространиха и снимки с посрещането му от Стефан Янев, който му е подарил по традиция икона на Свети Георги.

Снимка 565479

Източник: пресцентър МО