За референдум за президентска република Референдум за промяна на управлението на формата на държавата - от парламентарна в президентска република, може да се направи. През 2020 г. по предложение на ВМРО беше променен текстът за закона и отпадна въпросът това да е от компетентността на ВНС. След като няма забрана, може да се проведе референдум. Това обясни пред news.bg конституционалистът проф. д-р Пламен Киров.

Техническият ред проф. Киров поясни е следният: Първо трябва Народното събрание да получи подписка от български граждани с избирателни права. След това Народното събрание трябва да вземе решение за провеждане, вероятно въпросът ще бъде отнесен до Конституционния. Промяната на формата на държавно управление от парламентарна в президентска е само в ръцете на ВНС, след това трябва да се изработи законопроект за изменение на Конституцията, тоест чисто нова Конституция, тъй като трябва нова глава за НС, МС, президент и т.н. И накрая ВНС да гласува новия проект, който да измени формата.

"Иначе да, легитимно е да бъде лайтмотив на предизборната кампания", каза Пламен Киров.

Слави Трифонов обяви курс към президентска република

Слави Трифонов обяви курс към президентска република

Трябва да се разбие не само модела ГЕРБ, а политическата система в този й вид

Предложението на лидера на ИТН Слави Трифонов предизборната кампания да е изцяло на основата - промяна в Конституцията с референдум за президентска република не може да се осъществи технически до изборите, но може да е основен лайтмотив на партията, коментира и преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Възможно е да се проведе такъв, защото, когато е в основата на кампанията на тази идея, ИТН ще се стремят да съберат всички избиратели, които биха подкрепили промяната във формата на управление и като получат представителство пред НС "ще бутат" да се свика ВНС", поясни тя.

Тя уточни, че "референдум в този вид "за" и "против" по решение на Конституционния съд през 2016 г. не е възможен". Иначе технологично време преди изборите за това няма.

Припомняме, с поправка, гласувана през 2020 г. от 44-то Народно събрание и по предложение на Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ и "Атака") отпадна ограничението с референдуми да се предлагат промени от компетенциите на Велико народно събрание и така въпросите вече могат да бъдат свързани с промяната или приемането на нова конституция, изменение на територията на България, както и промяна във формата на държавно устройство или държавно управление.