Конституционният съд отхвърли 8-процентната бариера за коалициите, приета с новия закон за избор на народни представители.

Само един конституционен съдия е подписал решението с особено мнение.

За малко да "падне" и мажоритарният избор на 31 депутати, но искането не е събрало нужните 7 гласа за обявяването му за противоконституционно.
В случая 6 съдии са гласували за и 6 - против.

Новината оповести в кулоарите на парламента първо Георги Близнашки от Коалиция за България.

Според него не се налага прегласуване на закона, освен това той обясни, че у нас има подобен прецедент от 1995 година.

„Когато един текст се обяви за противоконституционен, тогава се възкресява действието на предходния и отменен от нея, тоест в нашия случай остава 4- процентната бариера както за партии така и за коалиции, обясни Близнашки.

Решението на КС Огнян Герджиков определи така - „50 на сто беше очаквано, 50 на сто беше неочаквано."

Кураж липсва на всички съдии да постановят противоконституционност и за мажоритарния елемент в изборите, който не е по същност мажоритарен, коментира още Герджиков и допълни:
Слава богу, им стигна куражът за останалото противоконституционно действие, а именно, че 8% бяха въведени много рязко и внезапно и сега те отпадат.

Коалициите могат да са спокойни. Герджиков обаче призна, че има логика прагът на коалиции да е по-висок, но не е редно да се въвежда в последния момент.

И според него не се налага промяна на изборния закон.
„Юридически се изрязва, това което е за 8-процентана бариера, а се оставя така както е за всички партии, коментира още Герджиков.

Една несправедливост е отстранена, другата остана така, подчерта още той.

По данните и на Герджиков, и на Близнашки 6 конституционни съдии са приели предложение на НСДВ, 6 са го отхвърлили.

Припомняме, КС бе сезиран от 70 депутати от всички парламентарни групи - без тази на ДПС, като атакуваните текстове бяха за мажоритарния избор на 31 депутати и за 8-процентната бариера.

Срещу тези осем процента се обяви и президентът Първанов, който наложи вето на закона, но той бе прегласуван без промяна от парламента.

Вносител на текста за бариерата е лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев.